I v Korutanech se o Velikonocích peče. Tamní sladký „rendlík“ se ale přikusuje k masu
V rakouských Korutanech nechybí na velikonočním stole sladké kynuté pečivo s cukrem a skořicí zvané Reindling. Podle tradice jím na Velikonoce kmotra obdaruje svého kmotřence. Rodina nechá korutanský rendlík společně s dalším jídlem vysvětit na nedělní mši a pak ho při společném obědě všichni přikusují k různým druhům masa. Recept od zkušeného pekaře získala Maria Pfeiferová.
Pekař Georg Friesenbichler se svému řemeslu věnuje už čtyřicet let. Nikdy neuvažoval o jiné práci, měl to prý napsané v osudu. V kuchyni se mamince motal při každé příležitosti, a že bude právě pekařem, se rozhodl už ve dvanácti letech.
Vyčarujte si doma atmosféru rakouských Alp. Recept na pravé korutanské taštičky krok po kroku

Atmoféru rakouských Alp si můžete připravit i doma. Náš reportér pátral po tom, jakou chuť mají Alpy, a zjistil to. Jako korutanské taštičky.
Těsto na Kärntner Reindling si připravil ráno, protože – jak říká – kynuté těsto potřebuje čas. Patří do něj kvalitní mouka, cukr, sůl, vajíčka, kvasnice, mléko a smetana.
Tradiční recept, domácí suroviny a správný rendlík
Před Velikonocemi dělá Georg v malém pekařství kousek od náměstí Taupe Genussschmiede denně přibližně padesát „rendlíků“ a jedinou technikou, kterou při tom používá, je hnětač a trouba.
V pekařství se snaží dodržovat tradiční recepty a také používat lokální suroviny. Pro „rendlík“ je důležitá i správná pečicí forma a hodně rodin si původní formy předává po generacích. Neměla by se používat ta na bábovku, která má uprostřed díru. Proto si v pekařství nechali z keramiky vyrobit tu správnou – bez otvoru.
Ostatně i název „rendlík“ je odvozený od nádoby na pečení. Dřív lidé neměli pekáč nebo formu na každý jednotlivý druh jídla, a tak po upečení vepřového masa ve stejném rendlíku upekli i sladkou buchtu.
Trochu jiný štrúdl
Na svahy rakouských Alp se vrací potomci původních obyvatel. Navazují na staré tradice a žijí v souladu s přírodou

Sieglinde a Rainer žijí na horských pastvinách v Horním Rakousku ve starých chalupách obklopeni přírodou. Vaří jenom z vlastních nebo lokálních produktů, starají se o zvířata a živí je turistický ruch. Jak se jim žije, se zeptala Mária Pfeiferová.
S Georgem se vracíme k těstu, které po prvním kynutí potřebuje znovu prohníst a pořádně válečkem poplácat, aby se velké a nepravidelné póry zmenšily a těsto bylo kompaktní. Kynuté těsto podle pekaře potřebuje čas a bude proto dál odpočívat zakryté igelitem.
Po dalším dvacetiminutovém čekání Georg těsto rozválí na velký čtverec, přidává přitom trošku mouky, aby se nelepilo. Pak ho opět poplácá válečkem na nudle a rovnoměrně ho posype připraveným cukrem se skořicí a rozinkami namočenými v rumu.
Ten je v pečivu ze dvou důvodů – jednak zlepšuje chuť a pak také rumem nasáklé rozinky nevytáhnou vlhkost z těsta a buchta zůstane krásně vláčná.
Stoletá tradice
Georg nakonec těsto pevně zaroluje jako štrúdl a ve tvaru šneka ho skládá do formy vymazané přepuštěným máslem. Pak ještě nechá výtvor znovu na 40 minut odpočinout a nakonec ho do trouby vyhřáté na 180 stupňů a peče asi 80 minut.
Pekař Georg peče korutanské „rendlíky“ 40 let a v pekařství Taupe Genusschmiede je pečou dokonce už více než sto let.
Související
-
Plněné nudle? V Korutanech jich umějí na 30 druhů!
Nejjižnější spolková země Rakouska – Korutany – se ráda chlubí krásnou přírodou, horami a jezery. Na své si tam však přijdou i gurmáni. Korutany totiž nabízí také j...
-
Dvě šišky, cukr, vanilka a režná. Zirbenschnaps je hitem...
Někteří lyžaři mají zimní sporty spojené s popíjením alkoholickým nápojů. Jejich konzumace v době lyžování moc dobrý nápad není. Právě alkohol má na svědomí velkou ...