I v Hradci Králové se dá v létě odpočívat tak, že vás horko nebude příliš trápit

8. srpen 2018 10:22

Český rozhlas Hradec Králové vám představuje turisticky atraktivní lokality v Královéhradeckém kraji. Tentokrát vás zavede přímo do Hradce Králové. I v největším krajském městě se dá v létě odpočívat tak, že vás přetrvávající horko nemusí zase až tak moc trápit. 

Než se ale dostaneme ke koupání - které je v tomhle počasí pro řadu lidí jedinou přijatelnou venkovní aktivitou - nabídneme pár tipů pracovníků městských infocenter.

Malou Paříž má Hradec Králové ve své Galerii moderního umění. Sama budova je uměleckým dílem

Galerie moderního umění v Hradci Králové

Na Velkém náměstí v Hradci Králové stojí jedna hodně zajímavá secesní budova. Kdysi tam sídlila banka nebo chcete-li záložní úvěrový ústav, pro který byla vlastně v roce 1912 postavena. Nicméně už 28 let je tam doma Galerie moderního umění.

Václav Novotný by se šel projít nebo posedět do Jiráskových sadů: „Ten park je překrásný. A jste tam ve stínu stromů i u vody. Můžete se podívat na soutok Labe s Orlicí. Když máte rádi přírodu, tak je to dobrá volba. Kdo má rád historii, tak tam najde dřevěný kostelík svatého Mikuláše, což je také velice zajímavá budova."

Matěj Rademacher z infocentra na Eliščině nábřeží začíná své tipy kulturou: „Určitě bych zkusil Galerii moderního umění, určitě tam bude v těchto vedrech chládek. A je tam přesunutá část expozice z muzea, které v této chvíli v rekonstrukci. Potom doporučuji katedrálu Svatého Ducha, tam bude také příjemně. A určitě prohlídku zrekonstruované Bílé věže."

Letní kino ve Valašském Meziříčí

Když byla řeč o kultuře, každý čtvrtek večer se dá zajít na Pivovarské náměstí. Přímo před budovou Krajského úřadu tam jednou týdně vzniká improvizované letní kino s poměrně zajímavou nabídkou - například teď to bude Vražda v Orient expresu a poslední prázdninový čtvrtek Piráti z Karibiku - Salazarova pomsta, vstupné je zdarma.

Nesnesitelné vedro nebude nejspíš ani v noci, a tak si zapište do kalendáře k příští neděli poznámku - zajít na hvězdárnu. Padat totiž budou Perseidy a protože Měsíc bude v novu, nebude podívanou nijak rušit.

Vedra lákají k vodě. Koupaliště si pochvalují tržby, naopak v některých řekách je nedostatek vody

Na koupališti Flošna v Hradci Králové

Současné počasí prakticky nedává řadě z nás na vybranou - pokud nechceme jen sedět doma u zapnutého ventilátoru a čekat, až se navečer přeci jen trochu ochladí, musíme k vodě. Jenže tenhle nápad mají v kraji desetitisíce lidí a tak se není co divit, že na řadě koupališť evidují rekordní tržby.

A teď ještě to slíbené koupání: vody na koupalištích v Hradci včetně Stříbrného rybníku jsou ke koupání vhodné, říká Monika Todtová z Krajské hygienické stanice: „Na Stříbrném rybníku byl odebírán vzorek provozovatelem v pondělí 30. července a je tam voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi, které jsou způsobeny zhoršenou průhledností vody pod 1 metr."

A že byste se do vody nevešli se bát nemusíte. A to ani na Flošně, největším hradeckém koupališti, které je navíc prakticky v centru města.

03126483.jpeg

Pokračuje vedoucí koupaliště Jan Konvalinka: „Čím víc ta vedra postupují, tak ti lidé toho začínají mít dost a těch návštěvníků chodí nakonec méně, než ta vedra začala."

Zdá se tedy, že myšlenka vybrat si za turistický cíl i v těchto horkých dnech právě Hradec Králové může dávat smysl.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související