I školy budou muset zvládnout nápor dětí z Ukrajiny. Ministerstvo plánuje změny

5. březen 2022

Počet dětí cizinců se na základních školách v Česku za posledních 10 let zdvojnásobil. Loni jich do školních lavic usedlo přes 28 tisíc. A nejen vzhledem k situaci na Ukrajině se dá očekávat, že jich bude dál přibývat. Mnoho z nich neumí při nástupu do školy ani slovo česky. Donedávna přitom bylo na školách, jestli žákům s češtinou pomůžou nebo budou jejich situaci jednoduše ignorovat. 

Od září už ale školy musí podle vyhlášky ministerstva školství žákům cizincům nabízet kurzy jazykové přípravy.

Čtěte také

Ministerstvo školství se chystá upravit systém jazykové podpory pro žáky na základních školách a také zvažuje zavedení kurzů češtiny pro cizince před přijímacími zkouškami na střední školy.

V nárocích na zkoušky nebo maturitu ale polevit nechce. Alespoň zatím. Očekávaný příchod tisíců dětí z Ukrajiny si ale nejspíš nějaké změny v přístupu českého školství vyžádá.

Jak jsou školy připraveny na děti cizinců? Umí je naučit česky tak, aby jim jazyk nebyl překážkou v dalším vzdělávání? A jaké další výzvy musejí školy v souvislosti s multikulturním složením tříd řešit? Odpovědi na tyto a další otázky hledá Zaostřeno Ivy Vokurkové.

Spustit audio