I Pavel Maurer se nachytal na zkaženou rybu. Doporučuje staré dobré černé uhlí

7. říjen 2018
Glosa Pavla Maurera

Představte si, že navštívíte večer s rodinou v kvalitní restauraci, několik lidí u stolu, všichni si dají stejné jídlo. No a pár hodin později příbuzní klidně spí a vám jediným je strašně zle. Jídlem se totiž můžete otrávit, i když je v celém pokrmu třeba jen pár gramů zkaženého masa. Své o tom ví Pavel Maurer.

Nedávno jsem prodělal ošklivou otravu rybou! Věřte mi, že si vždy dávám velký pozor, do jakého podniku vstoupím a co si objednám. Snažím se z obsluhy získat informace, zda jsou ryby mražené či chlazené, když je to možné, nechám si rybu i přinést, abych se jí mohl podívat zpříma do očí.

K jídlu vždy čichám, prostě jednoduše řečeno, jsem až extrémně opatrný. A stejně mne nakonec ten záludný rybí jed dostal na kolena. Můj kamarád, slovutný gastroenterolog, doktor Václavka, mi potvrdil, že někdy stačí jen pár gramů, třeba jenom malá část masa, které není v pořádku, a jste v bryndě!

Pavel Maurer: Poslouchejme své tělo, ono pak určitě bude poslouchat nás

02025448.jpeg

Vyřadíte občas na nějakou dobu ze svého jídelníčku určitý druh jídla? Gastronom Pavel Maurer skoro čtvrt roku jedl jen zeleninu a čerstvě ulovené mořské plody. A po návratu od moře si pak na těžká česká jídla zvykal jeho žaludek jen pomalu. 

Takové ty pochybnosti, jak je možné, že když sedělo pět lidí u stolu, všichni stejné jídlo, nikomu nic není, a zrovna vy jste se přiotrávil, jsou liché. Ano, opravdu se stává, že právě jen jeden smolař nafasuje černého Petra!

A tak já jsem minulý týden jedl spolu se svou dcerou stejné jídlo a jí nebylo nic, zatímco já jsem se v noci chystal napsat závěť. Jako by mi v břiše vyrostlo ještě jedno břicho! Nemohl jsem skoro chodit a uvnitř jsem hicoval jak papiňák! Vidíte, já vám tu v těchto glosách každý týden, už pět let, kážu rady jak nejíst blbě, a nakonec jsem do toho spadl sám!

Jídlo vonělo, restaurace byla krásná, prosklenou kuchyní bylo možno pozorovat kuchaře při práci. Žádné varovné indicie. A stejně malér! Až se vám tohle někdy přihodí, což vám určitě nikomu nepřeji, nezapomeňte na staré dobré černé uhlí. To je nejlepší desinfekční prostředek!

Ryba a jed po francouzsku

Pan doktor Bolíto doporučuje jej rozkvedlat ve vlažné vodě a vypít tu černou tekutinu několikrát denně. Co se týká ostražitosti vůči špatně připravenému jídlu, řekněme si upřímně, že je to nekonečný boj, který musíme podstupovat každodenně. Ať už se jedná o nákup surovin nebo o samotnou konzumaci v nějaké restauraci – je třeba být neustále ve střehu!

A jedna poznámka nakonec – gastronomická velmoc Francie má dvě téměř identická slova pro rybu a jed. Ryba se řekne poason (poisson) a jed se vyslovuje poazon (poison). Zkrátka, když si ve francouzštině objednáte rybu a místo jednoho písmenka „s“ vyslovíte „z“, říkáte si ne o rybu, ale o jed. Asi to není náhoda, že zrovna Francouzi, proslulí milovníci dobrého jídla, varují už výslovností, že mezi rybou a jedem může být tak minimální rozdíl – jen jednoho písmene!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio