I na Manhattanu můžete narazit na lahve českých vinařů. Jako Pavel Maurer
Minulý měsíc mě naplnil velkou hrdostí na to, že jsem Čech a rodným listem Moravák. Byl jsem totiž pár dnů v New Yorku, pohyboval jsem se (slovy Jiřího Wericha) přímo na Manhattanu a jak jinak, navštívil jsem spoustu skvělých restaurací. A představte si, že jsem zcela neplánovaně narazil na moravské vinaře.
Nejkrásnější překvapení na mne čekalo v mexické restauraci Cosme, která patří mezi 50 nejlepších restaurací na světě. Jedl jsem tam zcela náhodně, jen proto, že to vybrala dcera, aby mne potěšila. Nikdo z nás ovšem netušil, jak budeme nadšeni, když ve vinném listu mezi americkými, italskými, rakouskými, mexickými, francouzskými a australskými víny najdeme nečekaně jedno víno z Moravy jménem „Mladý Boček“ od Richarda Stávka.
Hned jsem se pyšně přihlásil číšníkovi, že jsem Čech. To jej ale vůbec nezajímalo, určitě ani netušil, kde se na naší planetě tahle země vyskytuje. A tak jsem mu pověděl, že Richard Stávek je Autentista, což znamená, že dodržuje původní metody pěstování a výroby vína. To ve zkratce obnáší, že réva vinná žije v prostředí bez pesticidů, herbicidů a fungicidů a proti škůdcům bojuje pouze přirozenými prostředky.
Autentisté dodržují spontánní kvašení, minimální síření, používají sudy nebo keramiku. Stávek navíc nefiltruje a ještě si nechává zrát víno ve vlastních dřevěných sudech. Dokonce si sám vybírá stromy, kontroluje jejich růst, kácení i další zpracování. Personál zmíněného restaurantu na mne koukal, jak z jara! O těchto detailech netuší ani ň. Mne ale nesmírně těší, že se tohle naše víno uplatnilo v New Yorku, ale i Londýně, Kodani nebo Montrealu.
No a aby toho nebylo málo, tak jsem ve městě, kde žije asi 9 milionů lidí, narazil na dalšího moravského vinaře a jeho zelený veltlín. Hleďme – pan Milan Nestarec. Zase Autentista! Najdete jej v prestižní části New Yorku, kde je třeba si udělat v podniku Estela rezervaci několik dnů dopředu. A naše víno je tu!
Nedá mi to, než vám ocitovat kousek z Nestarcovy filosofie: „Jsme přesvědčeni, že přirozené metody pěstování révy vinné a zpracování hroznů jsou nejvhodnější a vedou k tomu nejlepšímu výsledku. Jedná se o řemeslo, které vyžaduje hluboký morální závazek. Není zde místo pro lež a každá chyba má důsledky, se kterými se následně musíme vypořádat.”
Toť tedy vše o našich vinařích v New Yorku. A jelikož máme po volbách, tak tohle bych dal přečíst každému voliči, ať už v Americe, nebo u nás… Vždyť to přece znáte – ve víně je pravda.