I mistr tesař se někdy utne. Pavlu Maurerovi u moře přinesli mořského ďasa ohřátého v mikrovlnce

12. červen 2016
Glosa Pavla Maurera

I na pobřeží moře vám číšník v restauraci může naservírovat rybu z mrazáku. Jak se vyhnout nepříjemnému překvapení? Právě to radí Pavel Maurer.

Včera jsem si objednal nejhorší rybu svého života! Sedím v restauraci, 20 kroků od moře, a číšník mi, bez uzardění, naservíruje – mraženého mořského ďasa, který byl před tím narychlo ohřátý v mikrovlnce.

Vzhledem k tomu, že zrovna tahle ryba tady plave všude kolem a do místního malého přístavu připlouvají denně čtyři rybářské lodě plné chobotnic, krevet, velkých i malých ryb, humrů i úhořů, považuji nabídku mražených ryb za svatokrádež. Ale bohužel se to stává!

Máme tu léto, mnozí z vás pojedou k moři, a tak bych určitě vřele doporučoval ptát se obsluhy v přímořských restaurantech a bistrech předem, zda vám nabízejí rybu čerstvou, tedy chlazenou nebo nějakou mořskou potvoru z hloubi mrazícího boxu?

Jinak dopadnete jako já alias „sedlák u Chlumce“! Určitým záchranným vodítkem může být, že ne všechny ryby se vyskytují zrovna v moři, v jehož blízkosti právě pobýváte. Pokud vám číšník vnucuje na Dalmátském pobřeží zaručeně čerstvou Aljašskou tresku, mějte se na pozoru, protože tady něco nehraje!

Čtěte také

Jedno je jisté – my suchozemci ze střední Evropy se v rybách moc nevyznáme. A proto je třeba být ostražitý, pokud si chcete pořádně užít zdravé omega 3 mastné kyseliny v čerstvém rybím vydání!

Restauratéři totiž nemají povinnost psát do jídelního lístku, která ryba je čerstvá a která z mrazáku. A řekl bych, že jim to velmi vyhovuje! Jenže mně se to vůbec nelíbí, zvláště když sedím v podniku přímo u moře!

Po pravdě vám tedy sděluji, že jsem se nechal napálit a potupně zaplatil 17 eur za nejhorší rybu mého života. Věřte, že se mi to přiznává těžko, že si velmi bolestně uvědomuji, jakou jsem udělal fatální chybu a že tiše doufám, že nic horšího už mne u moře nepotká! Tak vám přeji větší rybí štěstí, než jsem měl včera já! A buďte stále ve střehu!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio