I Fiat 500X má podle německých ekologů problémy s emisemi

17. únor 2016

Nové SUV Fiat 500X podle německé organizace Deutsche Umwelthilfe nesplňuje emisní normy. Ukázaly to prý testy, které tato organizace nechala dělat v souvislosti s kauzou kolem emisí u vozů Volkswagen. Jen v Česku jezdí těchto modelů několik set.

Deutsche Umwelthilfe je nevládní organizace, která se zabývá ekologií a ochranou spotřebitelů.

Po vypuknutí kauzy „Dieselgate“, ve které Volkswagen čelí obvinění z manipulace s emisními výsledky, začala prověřovat emise i u dalších značek.

Zjistila, že platné limity výrazně překračují například Renault Espace, Opel Zafira nebo Mercedes třídy C. Teď se k nim nově přidává i Fiat 500X.

O laboratorních testech na univerzitě v Bernu informoval šéf Deutsche Umwelthilfe Jürgen Resch.

Odborníci prý měřili model roku 2015 s dvoulitrovým turbodieselem. Ve všech testech se zahřátým motorem Fiat 500X překračoval limity oxidů dusíku 11krát až 22krát. Ovšem při testech se studeným motorem vůz limity překračoval jen ve dvou případech.

Podle odborníka na měření emisí Libora Fleischhanse však zřejmě nebude problém až tak v teplotě jako v přípravě testu.

„Auto je naučeno jezdit testy pouze na těch válcích,“ říká. „Když test provádíte přesně podle homologačního testu, tak to auto vyhoví, a když se malinko odchýlíte, tak to auto prostě nevyhoví,“ dodává Fleischhans s tím, že organizace prováděla tentýž test jako na válcích, ale na silnici.

Fiat se možnému skandálu snažil vyhnout dopředu. Ještě před zjištěním ekologů italsko-německý koncern prohlásil, že jeho dieselové vozy neobsahují žádná speciální zařízení a řídicí systémy pracují stejně na silnici i v laboratoři.

Diesely prý splňují aktuální evropské předpisy, firma je však připravena systémy upravit tak, aby se emise v reálném provozu snížily. Automobilka se k tomu chystá v dubnu s tím, že jde o preventivní akci a majitelé aut budou mít úpravu zdarma.

autoři: ČRo , mach
Spustit audio