Hypotéky jsou nejdražší za tři roky, Češi si v průměru půjčují přes dva miliony

21. leden 2018
Zprávy z

Hypotéky dál zdražují. V prosinci dosáhla průměrná úroková sazba 2,19 procenta, vyplývá z dat společnosti Hypoindex. Úvěry na bydlení jsou tak nejdražší za poslední tři roky. Češi ale zájem o hypotéky s rostoucí cenou úvěrů, ani cen nemovitostí neztrácejí. Stoupá ale částka, kterou si od bank půjčují.

I přes zvyšující se úrokové sazby lidé touží po vlastním bydlení. V prosinci loňského roku si lidé sjednali přes 9350 hypoték. O 115 méně než v listopadu loňského roku.

„Počet úvěrů nám ale klesl. To znamená, že průměrná výše hypotéky stoupá a dostala se už přes 2,1 milionu korun. I to potvrzuje stále dražší nemovitosti a potřebu vyšších hypotečních úvěrů pro klienta,“ dodává hypoteční specialista společnosti Chytrý Honza Daniel Horňák.

Celkem si tak lidé vzali hypotéky za víc než 20,130 miliardy korun. V meziročním srovnání tak objem hypoték vzrostl o 2,5 miliardy.

Přísnější pravidla

Hypotéky zdražují, protože Česká národní banka zpřísnila pravidla pro půjčování peněz. Nechce, aby banky půjčovaly lidem na více než 90 procent hodnoty nemovitosti.

Další pravidlo říká, že by úvěry nad 80 procent hodnoty nemovitosti měly tvořit maximálně 15 procent z celkového objemu hypoték.

Naprostá většina lidí, kteří žádají o hypotéku, by tak měla mít našetřené peníze na alespoň pětinu kupní ceny bytu nebo domu. U bytu za tři miliony to znamená alespoň 600 000 korun. Navíc Česká národní banka zvýšila i úrokové sazby - tím se zvyšuje i úročení všech půjček - tedy i hypoték.

Podle ekonomů budou hypotéky zdražovat i dál. Průměrná úroková sazba by se mohla v letošním roce dostat na 3 %. Zároveň ale nebudou podle ředitele Next Reality Roberta Hanzla zlevňovat ani nemovitosti. „Ceny se dle našich předpokladů udrží během celého roku 2018.“

Pro ty, kteří tak chtějí prodat svou nemovitost, je nejvhodnější doba v letošním roce. Naopak na nákup vlastní nemovitosti dosáhne zas o trochu méně lidí.

autor: bkl
Spustit audio