Hygienici loni rozdali stravovacím zařízením pokuty za 13 milionů

29. únor 2016
Zprávy

Pokuty za téměř 13 milionů korun a přes 250 zavřených restaurací a provozoven. Takové jsou výsledky kontrol hygieniků za loňský rok. Oproti předchozímu roku nechali kontroloři zavřít o 105 stravovacích zařízení víc.

Celkem hygienici loni prověřili 23 tisíc zařízení. Nejčastěji porušily kontrolované podniky provozní hygienu, špatně skladovaly potraviny a často neodpovídal stavebně-technický stav provozovny.

„Závady, které jsme objevovali, se nejčastěji týkaly provozní hygieny, křížení čistého a nečistého provozu nebo nedostatků v sanitaci, v úklidu, špatného technického stavu zařízení,“ popsal hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Kontroly se zaměřovaly i na zdravotní stav personálu. Kvůli ohrožení veřejného zdraví hygienici zakázali téměř dvěma tisícům lidí pracovat v pohostinství. Podle Valenty by totiž tito lidé mohli být zdrojem nákazy.

Nedostatky u provozovatelů restaurací se snaží odhalit i Česká obchodní inspekce. Její pracovníci nejčastěji naráželi na nesprávné účtování nebo nedodržení míry nápojů a hmotnosti u jídel. Inspektoři ale odhalili i vyšší ceny pro anglicky mluvící hosty.

Server Aktuálně.cz zveřejnil seznam pokut, které v loňském roce nabyly právní moci. Vyplývá z něj, že největší pokuty dostaly restaurace v centru Prahy.

Konkrétně 60 tisíc korun musel zaplatit podnik Café Becher na pražském Masarykově nábřeží. Obsluha nedodržela míry u dvou podaných nápojů, nesprávně účtovala v neprospěch zákazníka a dala přirážku anglicky mluvícímu člověku.

O druhé místo v žebříčku se dělí pražská restaurace Mlsná koza a Sportbar Čechovka. Obě provozovny dostaly padesátitisícovou pokutu, mimo jiné také za nedodržení míry.

autoři: ČRo , vok
Spustit audio