Hvozdec na Tišnovsku omezil kvůli suchu odběr pitné vody, někteří obyvatelé nedodržovali vyhlášku

S nástupem letního počasí se na jihu Moravy ještě víc prohlubuje půdní sucho a zmenšují se zásoby podzemních vod. V některých obcích už proto přistupují k omezování odběru vody.

Jedno takové opatření začne od 28. června platit ve Hvozdci na Tišnovsku. Tamní radnice dá obyvatelům k dispozici jen 100 litrů na osobu a den.

Lidé ve Hvozdci už od minulého týdne nesmí pitnou vodou zalévat nebo napouštět bazény. Radnice se rozhodla omezení ještě zpřísnit kvůli tomu, že předchozí vyhlášku někteří obyvatelé nedodržovali a vodou z vrtu si bazény napouštěli. Obec se tak téměř dostala do situace, že voda ve vodojemu došla. Ve Hvozdci je problém s plýtváním vody dlouhodobý. Loni musela radnice od dubna do září vodu pravidelně dovážet cisternou. Zaplatila za to přibližně 300 tisíc korun. I tehdy přitom platila vyhláška, která napouštění bazénů pitnou vodou zakazovala. Aby se náhradnímu zásobování radnice letos vyhnula, omezení ještě zpřísnila.

Částečné a dočasné zlepšení

Opatření omezení vody se týká dalších tří obcí na Tišnovsku – Bělče-Křeptova, Vohančic a Veselí. Poprvé v nich vodárenská společnost omezení zavedla v létě 2018 a s menšími přestávkami platí dodnes. Přes zimu skutečně pomohlo deficit mírně snížit, ne ale dostatečně. Od letošního března proto cisterny do těchto obcí zajíždí zase. Třeba v Bělči-Křeptově se od té doby množství dovážené vody víc než zdvojnásobilo.

Regulace vody v kraji

Opatření nařizuje správce vodovodu, což může být buď obec, nebo vodárenská společnost. Vyhláškou dané omezení je pouze na už zmiňovaném Tišnovsku a pak taky na Boskovicku. Tam se týká jen spotřeby vody na zalévání a napouštění bazénů. Obě tyto oblasti spravuje stejná společnost. Další vodárenské firmy k takovým opatřením zatím nepřistoupily. Se stupňujícím suchem a nedostatkem srážek se ale dá očekávat, že mnohé z nich vyhlášku vydají.

autor: hf
Spustit audio

Související