Hvězdný Bolt dorazil do Česka. Při zastávce v Praze ho zaměstnaly děti

18. květen 2016

Nejzářivější hvězda světové atletiky dorazila do Česka. Šestinásobný olympijský vítěz Usain Bolt se chystá na páteční závod v Ostravě a přes lehké zranění z víkendového startu na Kajmanských ostrovech by chtěl na Zlaté tretře běžet nejrychlejší stovku aktuální sezony. Ještě před ní se ale v na pražské Julisce věnoval dětem.

Soupeření v rámci tzv. Čokoládové tretry, které se zúčastnilo více než 600 nadšených malých sportovců, sledoval nejrychlejší muž světa přímo na atletickém oválu. Dětem předával ceny, dělal jim startéra, fotil se s nimi a hned se svými českými fanoušky chlubil na twitteru.

Pak se Usain Bolt přesunul o pár set metrů dál na tiskovou konferenci, kde už na něj čekali lační fotografové a novináři, které zajímal hlavně zdravotní stav jamajského sprintera.

„Všechno je v pořádku, včera už jsem trénoval. Trochu jsem při závodě cítil zadní stehenní sval, ale teď je to dobré. Byl jsem u svého doktora a musím říct, že teď je noha ještě v lepším stavu než před závodem na Kajmanských ostrovech,“ uklidnil Usain Bolt české fanoušky.

Navíc chce podle svých slov předvést čas kolem 9,8 sekundy, což by byl nejlepší světový výkon aktuální sezony.

Při svém víkendovém startu na Kajmanských ostrovech se nedostal pod 10 sekund, ale to prý bylo zapříčiněno právě lehkým problémem se zadním stehenním svalem. Pomoci by mu mohlo i počasí, protože má být v pátek kolem dvaceti stupňů a to je na Zlatou tretru až nezvyklé teplo.

Zima je totiž to, co jako první Usaina Bolta napadne, když se řekne Česká republika. V sezoně, ve které chce přidat další tři olympijské triumfy, ale může být všechno jinak a k srpnovému vrcholu se třeba odrazí skvělým časem v příjemném počasí na vyprodaném vítkovickém stadionu. Vedle něj se na start stometrové trati postaví další světový rekordman - desetibojař Ashton Eaton.

Čtěte také

„Vím, že je to hrozně těžká disciplína. Skloubit všechno dohromady, trénovat běhy, skoky, vrhy. Na mých prvních olympijských hrách jsem bydlel s desetibojařem Mauricem Smithem a měl to opravdu hodně složité,“ uznává jamajský sprinter elitní vícebojaře a těší se na souboj s Eatnem, který by ale měl Bolt bez problémů vyhrát.

Atletická celebrita ale stále myslí na své už téměř 7 let staré světové rekordy na 100 a 200 metrů.

„Rozhodně. Myslím, že všechno je možné, to je moje heslo,“ odpověděl Usain Bolt na to, jestli je ještě v jeho silách vlastní rekordy překonat.

Každopádně se ale kariéra 29letého sprintera blíží ke konci a opatrně mluví i o světovém šampionátu, který bude za rok hostit Londýn. Už v pátek se ale jamajská sportovní celebrita ukáže na dráze v Ostravě - a to už poosmé.

autoři: jam , jkn
Spustit audio