Husí kůže? Dnes už je nám k ničemu!

10. červenec 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Víte, co způsobuje takzvanou „husí kůži“? Pravděpodobně jde o pozůstatek z dávné minulosti, který dnes – na rozdíl od zvířat – už nemá pro člověka žádnou funkční hodnotu.

Husí kůže je fyziologickou reakcí našeho těla. Začíná vnějším podnětem, nejčastěji chladem nebo návalem silných emocí, jako jsou strach nebo vzrušení. Nervová soustava reaguje nevolním výbojem, který stáhne svalová vlákna kolem chlupů, čímž je napřímí a pokožka kolem chlupů vypadá jako oškubaná drůbež.

Jedním z důvodů je zvětšení prostoru mezi chlupy, které tak dokážou zadržet více vzduchu a vytvořit kolem těla vrstvu tepelné izolace. Dalším vysvětlením je příprava těla na boj nebo na útěk v případě strachu, stresu nebo ohrožení. Napřímené chlupy opticky zvětšují živočicha, kterému se může snáze podařit odstrašit potenciálního útočníka.

Často máme husí kůži v návalu silných emocí během velkých životních okamžiků nebo při vzpomínce na tyto okamžiky. To souvisí s uvolňováním adrenalinu a zpracováváním těchto silných pocitů.

autor: ČRo
Spustit audio