Hurikán Patricia ztrácí nad Mexikem na síle, hrozí ale bleskové záplavy

24. říjen 2015

Mohutný hurikán Patricia, který zasáhl jihozápadní pobřeží Mexika, slábne, dál ale zůstává velmi nebezpečný. Místní úřady vyhlásily stav ohrožení ve třech pacifických státech. Své domovy nebo hotely v turistických letoviscích muselo opustit na 15 tisíc lidí. Vydatné deště podle mexických úřadů způsobily na některých místech sesuvy půdy a záplavy.

O Patricii se mluví jako o největším orkánu na americkém kontinentu, jaký kdy přístroje zaznamenaly.

Mexický prezident Enrique Peňa Nieto nicméně prohlásil, že hurikán podle dosavadních zpráv způsobil méně závažné škody, než se předpokládalo. Zatím nejsou hlášeny žádné ztráty na životech.

Plukovník Antonio Ramírez, který se účastní záchranných prací, varoval, že nebezpečí přetrvává:

„I v následujících hodinách bude stále silně pršet a voda bude zaplavovat ulice. Doporučujeme lidem, aby zůstali v bezpečných úkrytech.“

Hurikán vstoupil na pevninu v mexickém státě Jalisco. Síla větru v tom okamžiku dosahovala téměř 270 kilometrů za hodinu. Bouře tak spadala do páté, nejničivější kategorie.

„Dokáže zvednout automobily do vzduchu a smést lidi z ulice,“ upozornil šéf národní vodárenské komise Roberto Ramírez. Mexická vláda do ohrožených oblastí přesunula velké množství vojáků a policistů.

Později začala Patricia podle očekávání slábnout. Americké Národní středisko pro hurikány oznámilo, že síla hurikánu klesla už na první stupeň. Výhledově se očekává přechod v tropickou bouři.

Pobřeží Mexika rádi vyhledávají turisté. Ambasáda v Mexico City nemá žádné informace o tom, že by se v zasažených oblastech nacházeli nějací Češi. Situaci ale pozorně sleduje.

Podle české konzulky Terezy Nedorostkové zůstaly v kritických oblastech uzavřené školy a přístavy. Nefungují ani letiště v městech Puerto Vallarta, Jalisco, Manzanillo a Colima.

„Evakuace probíhá podle plánu. Všichni jsou tak nějak srozuměni se situací. Nejsou tam žádné excesy a zatím není žádný důvod k panice,“ popsala dění Nedorostková.

Hurikán Patricia nabral ničivou sílu a blíží se k Mexiku
autoři: ČRo , , Marie Horňáková , Iva Kestřánková | zdroj: ČTK
Spustit audio