Hudba, kterou pohání slunce a vítr. Rock for People chce být uhlíkově neutrální, letos poprvé využil i speciální pódium

25. červen 2022

I hudební koncert může být poháněný pouze obnovitelnými zdroji energie. Přesvědčili se o tom návštěvníci na nedávném hudebním festivalu Rock for People v Hradci Králové. Jen díky sluneční a větrné energii tam čtyři dny fungovalo jedno menší pódium. Vymysleli ho nizozemští vědci a teď v létě s ním jezdí po Evropě.

GEM pódium na festival přivezli experti z Nizozemska. „Je to velmi unikátní a barvitá stage, která má jako dominantu věž. Ta kombinuje větrnou a solární elektrárnu, která celou stage pohání. Nedělá hluk, v budoucnosti může být i v městské zástavbě,“ popisuje ekologický manažer festivalu Jan Freidinger a ukazuje na 21 metrů vysokou věž.

Přímo pódium je velké zhruba 6 krát 6 metrů a má tvar připomínající rybí ocas. Je určené pro malá hudební vystoupení, dýdžeje nebo přednášky. Baterie by měly vydržet i bez doplňování energie celý den.

Festivaly se dají dělat i jinak“

Pokaždé se snažíme o to, aby každý účinkující měl takovou show, jakou chce předvést. Ale vždycky taky můžete množství energie omezit. Takže se bavíme s organizátory a říkáme jim: Snižme množství použité energie, aniž bychom ale ovlivnili kvalitu koncertu,“ vysvětluje Faas Moonen z Technické univerzity Eindhoven v Nizozemsku. Se svým týmem sem pódium dovezl jako ukázku toho, že udržitelnost může být v praxi i zábavná.

Speciální pódium kromě Česka letos zavítá třeba i na Slovensko nebo do Německa. Chceme takhle ukázat něco opravdu atraktivního. Aby lidé přemýšleli o tom, že se festivaly dají dělat i jinak. Na běžné akci máte i spoustu diesel agregátů a ty spotřebovávají hodně nafty, její množství si ani neuvědomujeme. My chceme otevřít otázku energií. Mluvit s návštěvníky a ukázat jim, jak důležité to je.“

Věž kombinuje větrnou a solární elektrárnu, která celou stage pohání

Uhlíkově neutrální festival

Rock for People na královéhradeckém letišti letos už podruhé využil také vodíkový generátor, který napájí větší konferenční pódium. Jak dodává ekologický manažer festivalu Jan Freidinger, vše směřuje k tomu, aby jednou akce byla úplně uhlíkově neutrální.

Čtěte také

Na to, jak energie festivaly získávají, se dle organizátorů čím dál víc dívají i samotní interpreti. Asi nejdále je v tomto ohledu slavná britská kapela Coldplay. Ta se na svém letošním turné snaží na koncertech snížit uhlíkové emise na polovinu v porovnání se svými předchozími vystoupeními a využívá při tom i kinetickou energii od návštěvníků.

Je vidět, že ve všech různých sférách lidské činnosti platí, že když se lidé začnou zamýšlet nad uhlíkovou stopou, jsou schopni ji svým konáním ovlivňovat. Pokud se vytvoří poptávka, což je tento případ, tak se vše uvádí do pohybu samo, protože naskakují investoři, kteří se poptávku snaží uspokojit,uvažuje Jakub Maščuch z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT.

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související