Hudba a špičková gastronomie? Pavel Maurer radí, co si pustit pro lepší prožitek z jídla

4. březen 2018
Glosa Pavla Maurera

Možná právě usedáte ke svátečnímu nedělnímu obědu. Zaposlouchejte se. Hraje okolo vás hudba? Pavel Maurer poradí, k jakému jídlu a vínu se hodí rocková hudba, pop nebo hluboké a vysoké tóny.

Víte o tom, že když jíte nebo něco pijete, tak že vaše chutě poměrně dost ovlivňují veškeré zvuky a ruchy kolem vás? Nemyslete si, že při konzumaci je nejpodstatnějším vaším smyslem pouze chuť a čich. Sluch dokáže s naším vnímáním jídla i pití dělat divy! Gastronomie a třeba hudba se stále více propojují.

Výzkumy prokázaly, že muzika prý umí probouzet a prohlubovat všechny čichové a chuťové vjemy. Hudba stimuluje určité části mozku a různé melodie si spojujeme s konkrétními momenty a ty automaticky propojujeme s našimi dalšími vzpomínkami. Ideálním „partnerem“ hudby je víno, jakožto představitel všech smyslů. Prý dokonce existuje specifická melodie ke každému vínu.

Například, pro Cabernet Sauvignon se prý nejlépe hodí pořádná rocková hudba, třeba od Rolling Stones, prý díky ní vnímáme víno jako plnější, robustnější a silnější. Pro sklenku Merlotu se zase více hodí soul, pro Chardonnay pop a disco, pro Syrah prý spíše klasika. Náš sluch prostě ovlivňuje naši chuť. Když třeba jíte špagety s olivami a v pozadí hraje italská hudba, jídlo vám stoprocentně chutná více autenticky.

Ale záhady našeho vnímání jsou ještě rafinovanější. Například hluboké tóny v nás způsobují dojem, že jídlo je víc hořké než ve skutečnosti je a naopak tóny vysoké činí pokrmy sladšími. Takže místo, abyste si přidali do kafe další lžičku cukru, pusťte si Kouzelnou flétnu s Královnou noci od Mozarta a bude to sladké až dost. Každopádně, dobrá hudba není vůbec špatná s dobrým jídlem.

Kytarista (ilustrační foto)

Horší je, když jsou kolem nás zvuky nelibé. Motory aut, cinkání tramvají, řinčení talířů, či hádka sousedů. Tohle s našimi chutěmi určitě neudělá nic dobrého. Při stolování mají být zvuky milé a nebo raději žádné. Vzpomínám si, že když moje maminka a babička vařily, často si u plotny zpívaly. Já myslím, že to jídlo, co jsme pak měli na talíři, tak to mělo takovou pozitivní energii, že to nemohu srovnat z ničím jiným na světě!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio