Hudba 2020? Divný rok prosáklo disco, rap a zase trochu disco

14. prosinec 2020

Vykulené oči Billie Eilish, bouřlivý potlesk a nevěřícné pohledy světových hvězd. Na lednovém předávání cen Grammy to ještě vypadalo, že mladá hudebnice z LA ovládne rok 2020 a její temný sound, za který si odnesla neuvěřitelných pět sošek, bude pro tento rok směrodatný. To ještě nikdo netušil, jak divných 12 měsíců nás čeká. A taky ještě nikdo netušil, že zvukem roku 2020 bude disco.

„Populární hudba se mnohdy projeví jako nevědomí společnosti. A myslím, že se to velice dobře ukázalo i letos,“ říká hudební publicista a spisovatel Miloš Hroch. „V době, kdy jsou zavřené kluby, kdy se zážitky na tanečním parketu stávají jen fantazií, se do hitparád vrátilo ve velkém disco,“ popisuje a jmenuje americkou hudebnici Miley Cyrus, Australanku Kylie Minogue nebo kanadského synťákového kouzelníka The Weeknda.

Pavel Turek taky mluví o roce 2020 jako o době comebacku taneční hudby 70. a 80. let. „Disco je hudba, která žila a probíhala na pozadí epidemie. Třeba v reaganovské Americe to byla epidemie HIV a AIDS. Disco bylo spjatý s gay komunitou a s vytvářením bezpečného prostoru, kde se může kultura odehrávat. Klub byl ochranným prostředím. Tuhle myšlenku bezpečného prostoru návrat disca symbolizoval,“ myslí si kulturní redaktor týdeníku Respekt.

Takže všichni hledáme bezpečí v náruči roztančené Lady Gaga? Hudební publicistka z magazínu Full Moon Aneta Martínková se letos nejvíc zamilovala do intimního písničkářství britské hudebnice Laury Marling. Právě její deska Song for Our Daughter se jí letos dotkla nejvíc. „Při jejím poslechu jsem si říkala, že tam zaznívají věci, který bych já jako dcera od svých rodičů potřebovala slyšet. A neslyšela,“ říká.

Proč Anetu Martínkovou z domácí scény dostal rap? Vadí nám samota? A co dalšího se z roku 2020 propsalo do populární i alternativní hudby? Poslechněte si celý příspěvek o tom nejlepším i nejzásadnějším z pandemického playlistu 2020.

Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.