Hromadná doprava v Praze dál funguje v omezeném režimu. Spoje budou chybět nejméně do září

16. červen 2020

Provoz pražské MHD zůstane omezený nejméně do září. Českému rozhlasu to řekl Filip Drápal, mluvčí organizace Ropid, která jízdní řády sestavuje. Tramvaje, autobusy i metro teď jezdí kromě ranní špičky podle prázdninových jízdních řádů. Hromadnou dopravu využívá podle organizace Ropid stále méně Pražanů, než před omezením provozu, a to zhruba o čtvrtinu.

Kromě toho také pořád platí přísnější hygienická pravidla a řidiči se tak nemohou ve službě střídat jako v běžném režimu. Své přestávky proto čerpají v jedné tramvaji na konečné. „Vliv na čerpání přestávek na konečných má i současná tramvajová výluka na Barrandov,“ uvedla pro Radiožurnál mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Kvůli tomu je potřeba do ulic poslat víc souprav, dopravní podnik jich ale nemá tolik, aby zajistil běžný provoz. To je mimochodem důvod, proč se Pražané na běžných tramvajových linkách můžou svézt historickými tramvajemi, které dopravní podnik využil z dočasně zrušené retrolinky 23.

Některé linky jsou kvůli tomu výrazněji omezené a třeba 13 je přímo zrušená. Ve Strašnicích, kam jezdí linka 13, je teď navíc výluka.

Není tam tak žádná volná kolej, kde by se tramvaje otočily. A vozy ze zrušené linky se využívají pro jiné spoje v Praze.

O letních prázdninách pojede spojů méně, prodlouží se intervaly tramvají, metra i autobusů. To omezení ale nemá být o tolik větší, než je o prázdninách obvyklé.

„Některé linky budou omezeny kromě přepravních špiček i o víkendech. Předpokládáme, že u tramvajových linek nepojedou doplňkové linky číslo 21 a také kvůli pokračující výluce ve Strašnicích nepojede linka 13,“ upřesnil mluvčí Ropidu Filip Drápal.

Jako každý rok, i letos pražskou dopravu v létě výrazně ovlivní plánované výluky. Až do října třeba nepojedou přímé tramvaje z centra na Barrandov. Přes léto totiž bude pokračovat výluka v Nádražní ulici

Spustit audio