Hrdinky všedního dne. Sestřiček, které poskytují domácí péči, je málo

15. únor 2019 12:55

Kdyby vás nemoc připravila o samostatnost, kde byste raději pobývali – v nemocnici, nebo doma? Asi málokdo by volil nemocnici. Proto vznikla v roce 1990 tzv. domácí péče. Navrhují ji lékaři a hradí ji zdravotní pojišťovny. Počet pacientů v péči sestřiček, které za nimi jezdí domů, teď významně vzrostl – i v Libereckém kraji.

Sestřiček, které zajišťují domácí péči, je stále málo. S jednou z nich jsme se vydali na její obvyklou ranní túru za pacienty po Českém ráji.

Je půl šesté ráno a Jana Mužíčková se na oddělení Domácí péče turnovské nemocnice domlouvá se zdravotní sestřičkou Zuzanou Ciglovou na programu. Pojede za šesti pacienty, které převáže, taky jim udělá potřebné odběry a předá je do laboratoře. Zuzana Ciglová jezdí za pacienty autem, ale starší Jana pamatuje dobu, kdy se chodilo za pacienty po Českém ráji pěšky – za každého počasí. Jako herečka Alena Mihulová ve filmu Domácí péče. Dnes silničáři už stihli  hlavní cesty uklidit a Zuzka se autem naplněném zdravotnickým materiálem vydává na sídliště k turnovskému nádraží k pacientce Marii. Ta otvírá hned po zazvonění a domácí péči si chválí. Nikdy nebyla nemocná, znala doteď pouze porodnici.

Zdravotnické vzdělání nestačí, chce to i odhodlání a empatii

Nepříjemné onemocnění  jí změnilo život. Musí jezdit na onkologii dokonce i do Prahy. A je ráda, že nemusí ležet v nemocnici a starají se o ni doma turnovské sestřičky. Těch je ale podle Zuzany Ciglové stále málo. Jedná se o náročnou práci – kolikrát ve sněhu zapadla a musela auto pomocí půjčené lopaty sama vyhrabat. Umí taky sama vyměnit píchlou pneumatiku. Zdravotnické vzdělání tu nestačí, technická zručnost a empatie je nutností.

Turnovská i liberecká nemocnice hledají další posily. Zdravotní sestřičky, které se věnují domácí péči

Pacientů v domácí péči výrazně přibylo

Podle Zuzky pacienti nejsou vždy optimističtí jako paní Marie, někdy je těžké s nimi vyjít. Práci by ale neměnila. Nejkrásnější, jak říká, je poslouchat zajímavé příběhy starších lidí a vyměňovat si s nimi životní zkušenosti.  Na povídání je ale stále méně času. Zatímco před 17 lety, kdy Zuzanina maminka Jana Mužíčková s domácí péčí začínala, se staraly sestřičky na Turnovsku o 30 pacientů, teď jich mají 270. A jak uvedl mluvčí Krajské nemocnice v Liberci Václav Řičář, nyní se sestřičky nemocnic v Liberci a Turnově starají celkem o více než 400 pacientů. Proto obě nemocnice stále hledají další posily.

Domácí péče je službou, na níž má nárok každý občan České republiky. Potřebuje doporučení od svého lékaře. Pak zdravotní pojišťovna hradí domácí péči v plné výši.

Sestřičky turnovské nemocnice mají v péči už 270 pacientů. Jejich jména zabírají v kanceláři domácí péče celou nástěnku