Hřbitovy v Moravskoslezském kraji jsou pod zvýšeným dohledem strážníků

1. listopad 2018 08:20

Policisté a strážníci v Moravskoslezském kraji během Dušiček opět posilují hlídky na městských hřbitovech. Zaměří se například na dodržování veřejného pořádku. Pozornost budou věnovat také zlodějům. S krádežemi na hřbitovech se v minulosti setkali i námi oslovení kolemjdoucí.

„Byl to starší pán, ale ubránila jsem se. Praštila jsem ho taškou,“ popisuje svou zkušenost s přepadením na hřbitově paní Božena. Pan Vladímír zase prozradil, jak náhrobní kámen jeho rodiny poškodili vandalové. „Utrhli bronzovou hlavičku mé babičky,“ řekl.

Právě během Dušiček se v okolí hrobů pohybuje větší počet lidí. A to může lákat například zloděje. Městská policie v Ostravě proto od 27. října navýšila počet hlídkujících strážníků v okolí všech místních hřbitovů. Opatření bude trvat do konce listopadu.

V Havířově dokončili rozšíření centrálního hřbitova

Nová smuteční síň v Havířově

Investicí ve výši zhruba 65 milionů korun město reagovalo na kritický nedostatek míst pro pohřbívání. Práce trvaly přes dva roky a v současnosti ještě dělníci dokončují úpravy okolí.

„Pocit bezpečí občanů se snažíme zvýšit právě tím, že ti strážníci jsou na místech. A kdyby se opravdu něco stalo, mohou se lidé na toho strážníka ihned obrátit,“ říká mluvčí ostravských strážníků Michaela Michnová.

S hlídáním hřbitovů bude pomáhat také státní policie. Pozor by si lidé měli dát hlavně na krádeže na přilehlých parkovištích, upozorňuje mluvčí ostravských policistů Lukáš Kendzior.

„Při odchodu od vozidla ho řádně uzamkněte a nenechávejte v něm žádné věci. I zanechaná bunda či kabát je lákadlem. A i když pachatel z vozidla nic neodcizí, poškodí ho. Následná oprava pak může dosáhnout tisícových částek,“ připomíná mluvčí.

Kromě Ostravy strážníci dohlížejí i na hřbitovy v dalších městech Moravskoslezského kraje. Na hlídky městské policie lidé v těchto dnech natrefí třeba i v Karviné, Českém Těšíně, Třinci, Frýdku-Místku nebo Kopřivnici.

Spustit audio