Hrady a zámky otvírají i v těchto chladných dnech. Některé z nich můžete navštívit dokonce na Štědrý den!

22. prosinec 2016

Celkem 15 historických objektů ve správě Národního památkového ústavu nechá otevřeno i v zimě. Hrady a zámky mají nejen zimní otvírací dobu, ale chystají mnoho akcí v období Vánoc. Jedním z nich je i státní zámek Sychrov.

„Máme spoustu vánočních stromečků, počínaje kaplí, přes schodišťovou halu včetně reprezentačních královských prostor a konče soukromými pokoji. Pro Sychrov byly vyvzorovány speciální ozdoby na základě starých fotografií, “ říká ředitel Územní památkové péče na Sychrově Miloš Kadlec. Tradiční koncert na Sychrově 26. prosince se letos odehraje v rytmu swingu.

Čtěte také

Některé památky lze navštívit i na Štědrý den – otevřený bude Státní zámek Mníšek pod Brdy, Telč, Kladrubský klášter s betlémským světlem. O den později budete moci navštívit Hrad Štenberk a Sázavský klášter, 26. prosince Buchlov, Sychrov, Hrubý Rohozec a některé další objekty.

Zimní sezona v minulosti na hradech a zámcích příliš neexistovala, dnes Národní památkový ústav zpřístupňuje asi svých 15 objektů, které mají zimní otevírací dobu. „Jde to pomalu, přizpůsobit takový objekt není jednoduché, navíc máte-li chránit památkové hodnoty, tak nemůžete razantně najednou někde řešit vytápění,“ říká ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

autor: zuf
Spustit audio