Hradečtí zastupitelé neumožní firmě CTP dokončit načerno rozestavěné haly. Jednání ale nekončí

13. březen 2019 09:24

Hradecké zastupitelstvo nesouhlasí s tím, aby město umožnilo firmě CTP dokončit výstavbu načerno rozestavěných hal. Pro dohodu o narovnání, která by developerovi umožnila využít městské pozemky pro přístupovou cestu, bylo 15 zastupitelů ze 33 přítomných. 

Firma CTP se omluvila. Chce smírnou cestou řešit situaci rozestavěných skladů v Hradci Králové

Stavební jeřáb

Hradečtí zastupitelé si na pracovním jednání vyslechli omluvu od regionálního ředitele firmy CTP za postup firmy v minulosti. Tehdejší vedení rozestavělo načerno sklady u silnice na Třebechovice a pak ještě podalo na město žalobu. Teď se zdá, že by obě strany mohly najít společnou řeč, výhodnou jak pro CTP, tak pro Hradec Králové. 

Pro dohodu bylo například všech pět zastupitelů za ODS. Bývalý primátor a současný zastupitel Oldřich Vlasák byl po hlasování hodně zklamaný.
„Domnívali jsme se, že všichni zastupitelé chtějí řešit problémy ve městě. A tady nám čtyři roky stojí stavba, která hyzdí okolí. Musím řici, že CTP přišlo s velmi vhodným vypořádáním a hlavně do budoucna chtějí v Hradci Králové investovat a zaměstnávat naše lidi."

Zatímco zastupitelé za ODS hlasovali jednotně pro, celá magistrátní koalice jednotná nebyla.

Například náměstek primátora Martin Hanousek za Zelené byl stejně jako při minulých hlasováních proti a čekat teď bude na další kroky stavebního úřadu.
„To je správní řízení, které my nemůžeme žádným způsobem ovlivnit. My jsme hlasovali o vydání souhlasu z pohledu majetku. Ten vydán nebyl a to, jak bude postupovat správní úřad, je na něm. Pravděpodobně by měl podle zákona obnovit řízení o odstranění stavby."

Mapa Hradce Králové - černá stavba

Bývalý primátor a opoziční zastupitel Zdeněk Fink z HDK hlasoval také proti. Je ale přesvědčen, že celá kauza nekončí.
„Určitě se ještě rozběhnou nějaká jednání. Já si myslím, že firmě nezbyde nic jiného, než obnovit soudní proces, který se na její žádost pozastavil."

Regionální ředitel firmy CTP Zdeněk Appeltauer naznačil, že se společnost nehodlá vzdát a o možnost dokončit své načerno rozestavěné stavby bude bojovat dál.
„Samozřejmě budeme jednat dál. Ten projekt se bude neustále posouvat. A ten důvod, proč my jsme začali jednat, začali jsme upravovat dohodu o smíru, stažení žalob a tak dále, byl z toho důvodu, aby přišlo racionální uvažování ve smyslu, pojďme to dokončit. Budu se chtít znovu potkat s panem primátorem a radou města."

Nižší daně z nemovitosti, opravy Benešovky a Velkého náměstí. Na to se mohou těšit Hradečáci

Centrum královského věnného města Hradec Králové

Zlepšení fungování samotného magistrátu a zefektivnění jednotlivých agend města, nižší daně z nemovitosti, nebo například pokračování v přípravách na opravy Benešovy třídy a Velkého náměstí. To jsou jen některé body z programového prohlášení nové magistrátní koalice. Ta své programové priority zveřejnila tři měsíce po komunálních volbách.

Primátor Alexandr Hrabálek za ODS před jednáním zastupitelstva prohlásil, že hlasování by mělo udělat za vývojem kauzy CTP tečku, ať tak nebo tak. Po hlasování ale připustil, že o tečku nakonec jít nemusí.
„Na první pohled to vypadá, že ano, ale uvidíme. Firma chce samozřejmě s městem ještě jednat. Nechce to vzdát. Takže to možná ještě rozseknuto není."

I přes rozhodnutí zastupitelů prostor pro jednání existuje

Záležet bude třeba na postoji Pirátů. Dva jejich zastupitelé na jednání nebyli, tři se zdrželi. Mezi nimi byl i Pavel Vrbický. .
„Já si to opravdu musím ještě nechat projít hlavou. Protože během tohoto měsíce jsem prošel od jasného ano po jasné ne. A teď se začínám lehce vracet."

Jasno o tom, jestli nakonec společnost CTP bude muset stavbu odstranit nebo jestli jí bude moci dokončit, zatím tedy zdá se není.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související