Hradecký rozhlas získal děkovný certifikát UNICEF za podporu projektů Dětského fondu OSN

6. březen 2019

V pražském hotelu Hilton po roce opět vyslanci UNICEF udělovali děkovné certifikáty za významnou podporu projektů Dětského fondu OSN. Mezi oceněnými nechyběl ani Český rozhlas Hradec Králové. Setkání přátel UNICEF se zúčastnili a certifikát převzali ředitel Českého rozhlasu Hradec Králové Jiří Kánský a vedoucí redakce Lada Klokočníková.

Nebylo to poprvé, kdy Český rozhlas Hradec Králové poděkování od UNICEF obdržel. Spolupráce se datuje od roku 2006, tedy již 13 let, a to není málo. Letos certifikáty předávali vyslanci UNICEF herečka Jitka Čvančarová, spisovatelka Bára Nesvadbová a hokejista Patrik Eliáš. A to firmám a společnostem, které v loňském roce podpořily projekty, kterými UNICEF pomáhá v 190 zemích světa.

Minulý rok pomoc směřovala například lidem postiženým zemětřesením v Indonésii, krizí v Jemenu, kritickou situací ve Rwandě, kde na podvýživu ročně umírá 24 tisíc dětí. Nebo do Buthánu, malém království v Himáláji, kde UNICEF pomáhá zlepšovat životní podmínky dětí v tamních klášterech.

Ředitelka Českého výboru UNICEF Pavla Gomba

Několik rychlých čísel. 2,5 miliardy dávek vakcín pro 102 zemí světa, téměř dvě miliardy tablet na čištění vody nebo 98 tisíc zdravotnických souprav a 55 vzdělávacích souprav pro děti. A tak by se mohlo pokračovat dál.

A to vše díky pomoci našich lidí, jednotlivců i firem v České republice. Díky pomoci, která byla, jak uvedla ředitelka Českého výboru UNICEF Pavla Gomba, v loňském roce opět o desetinu vyšší.

Jak Český rozhlas Hradec Králové již 13 let pomáhá?

Český rozhlas Hradec Králové získal děkovný certifikát UNICEF

V roce 2006 začal pomáhat velkou akcí, za kterou tehdy stála redaktorka Jana Házová, a to byla Miss panenka. Soutěž, kterou můžeme nazvat Děti dětem - děti šily panenky a výtěžek z jejich prodeje šel na očkovací programy pro děti v rozvojových zemích.

Tato soutěž asi po deseti letech skončila, ale spolupráce Českého rozhlasu Hradec Králové s UNICEF nikoliv. Rozhlas vysílá rozhovory a také spoty na podporu různých osvětových a  podpůrných programů. Ty připomínájí, že každý z nás může pomoci.

Takže i letos bude jistě řada akcí UNICEF, na kterých nebude Český rozhlas Hradec Králové chybět.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.