Hradecký magistrát přispěje soukromým majitelům památkově cenných objektů na jejich opravy

14. leden 2021 08:53

Město Hradec Králové chce přispívat majitelům památkově cenných historických objektů na jejich opravy. Ty bývají kvůli požadavkům památkářů dražší, než obvykle. Rada města schválila podmínky dotačního programu, na který město vyčlení přes devět miliónů korun.

Z dotačního programu bude možné přispět například i na stavebně historický průzkum budov, který je jako podklad pro památkáře velmi důležitý. Zpracovat si ho na své současné sídlo nechala právě i hradecká radnice.

Čtěte také

„Když tady otevřu plán, tak tady máme identifikovány minimálně tři etapy, různé přestavby. Například tam, kde momentálně sedí pan primátor a kde je personální oddělení, tak to byl jeden propojený prostor, to byl byt. Ten zanikl, byl to byt přednosty okresního úřadu," architekt Jan Falta, vedoucí odboru památkové péče hradecké radnice, si prohlíží tlustou složku, týkající se právě stavebně-historického průzkumu budovy současného magistrátu.

Vyčíst se ze stovek stránek dá opravdu ledacos, plánky a výkresy mají i svůj barevný význam.
„Žluté jsou například konstrukce k odstranění, černé tvoří památkovou podstatu objektu. A pak jsou tu další značky. Třeba tento průzkumník tady má čtverečky a kolečka. Ty nám právě označují třeba autentické, historické skříně, které jsou dochovány. Původní prostory s dlažbami nebo autentické zábradlí s madly."

03548073.jpeg

Součástí průzkumu jsou i původní historické plány nebo fotodokumentace.
„Tohle je například plán, když se za války zřizoval kryt. Nebo tady jsou originální plány, jak vypadaly dřevěné přepážky."

Takový stavebně-historický průzkum je pro opravu památkově chráněných nebo historických objektů klíčový - pravidla památkářů jsou totiž dost striktní a než se zájemci do oprav pustí, měli by si právě podobné informace mít.

Čtěte také

Rada města schválila podmínky dotace na takový průzkum i pro soukromé majitele objektů, ty bude ještě v pondělí schvalovat zastupitelstvo. Další peníze pak město chystá přímo na dotace na opravy takových domů - třeba na výměnu oken podle požadavků památkářů může přispět až polovinou částky.

Podle primátora Alexandra Hrabálka z ODS je taková pomoc od města logická - i samotné město má zájem na tom, aby historické domy v centru vypadaly hezky - i když to jsou domy soukromých majitelů.
„Je dobré jim na tyto opravy přispět. Tyto rekonstrukce budou zcela jistě podstatně dražší, protože se musí používat speciální postupy a materiály. A to skutečně znamená velké navýšení prostředků na opravu."

Zastupitelstvo bude v pondělí schvalovat podmínky dotačního programu, který na podobné účely vyčlení z městského rozpočtu přes devět miliónů korun.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související