Hradecký Domov u Biřičky přechází na zvláštní režim. Hlásí 82 případů onemocnění covid-19

23. říjen 2020

Královéhradecký Domov u Biřičky už ví, že má 82 pozitivně testovaných zaměstnanců nebo klientů. Vedení domova má zároveň jasno v tom, jak velký personální problém to přinese i jak bude nastalou situaci řešit. Domov začíná fungovat v jiném režimu než dosud, aby dokázal zamezit dalšímu šíření nemoci. 

Čtěte také

„Děláme izolační provozy, v těch našich podmínkách sociálních služeb, protože ty nejsou primárně konstruovány na infekční provoz. Jedno oddělení je izolováno úplně jako celek. A na ostatních odděleních jsou izolovány jednotlivé pokoje. Takže těmi covid zónami se stávají jednotlivé pokoje," říká ředitelka Domova u Biřičky Daniela Lusková s tím, že jednomu ze šesti oddělení se nákaza vyhnula úplně a na jednom jsou nakažení jen zaměstnanci, nikoli klienti.

V práci v téhle chvíli chybí padesát členů personálu.
„Jednak je to přes třicet zaměstnanců s covidem a potom další skupina pracovníků, kteří mají obavy z nemoci, tak prostě nejsou přítomni na pracovišti. A další část je ještě na pracovní neschopnosti z jiných důvodů. Tedy zhruba padesát lidí nám schází."

Stáří, senior, nemocnice, hospic, péče - ilustrační foto

Podle Daniely Luskové počítá zařízení s tím, že během příštího týdne doplní chybějící služby dobrovolníky. Těch se hlásí dostatek.
„Dnes ráno tady byla skupina studentů ze zdravotní školy. Moc děkuji Zdravotní škole Hradec Králové, že se k tomu postavila velmi zodpovědně, respektive samotní studenti. Sami se ozývali na naši výzvu. Takže čtrnáct studentů by mělo nastoupit v pondělí. A také veřejnost velmi aktivně reagovala na naši prosbu. Tedy stav chybějících zaměstnanců doplňujeme."

Čtěte také

Mezi dobrovolníky, kteří v těchto dnech procházejí povinným testováním na koronavirus, nechybí například zdravotní sestry v důchodu nebo lidé se zkušenostmi s péčí o seniory.

Všichni, kteří nastoupí, budou za svou práci brát mzdu, připomíná Daniela Lusková. Domov také během dnešního dne doladí s Krajskou hygienickou stanicí termín opakovaného testování.

Domov u Biřičky není s nákazou v kraji ojedinělý, říká mluvčí Královéhradeckého kraje Sylvie Adamcová.
„K páteční třinácté hodině evidujeme výskyt nákazy covid-19 ve 23 pobytových zařízení sociálních služeb. Přičemž v některých případech se nákaza objevila pouze mezi pracovníky. Personální situace je stabilizovaná, v zařízeních a karanténách pomáhá mimo jiné také třináct osob z jiných sociálních služeb."

Technologii zachycující koronavirus ze vzduchu využívá jako první hradecký Domov U Biřičky

Situace podle vyjádření hejtmanství není v žádném ze zařízení kritická, k částečnému omezení péče jen na péči základní ale už bylo na některých místech potřeba přistoupit.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.