Hradecké schodiště Bono Publico se připravuje na letní otevření. Tomu předchází rozsáhlé opravy

16. duben 2019 11:12

Dělníci se po zimní pauze znovu vrhli na opravy hradeckého schodiště Bono Publico. Druhá a poslední etapa by měla skončit v létě, kdy se tahle památka znovu otevře pro obyvatele a návštěvníky města. A tentokrát by měla vydržet v dobrém stavu desítky let.

Schodiště Bono publico v Hradci Králové odhalilo doklady až o pravěkém osídlení města

S opravou schodiště Bono publico budou dál v odkrývání historie pokračovat i archeologové

Po prázdninách začala další část opravy historického schodiště Bono publico v centru Hradce Králové. Součástí prací je také archeologický průzkum, který vydal několik svědectví o pravěkém osídlení města. Ale také důkazy o životě lidí v této lokalitě v období renesance. Další podrobnosti zjišťovala reportérka Lucie Peterková.

Relativně nedávné opravy především omítek jsou ještě v živé paměti. Vlhko nebo útoky sprejerů se na stavu schodiště výrazně podepisovaly. Obojí by mělo být minulostí.

Proti vlhkosti chtějí projektanti bojovat důkladnou a v minulosti nebývalou izolací, říká David Baďura z kanceláře generálního projektanta.
„Snažili jsme se na to myslet v projektu. A schodiště bylo v podstatě po obou stranách odkopáno, byla vytvořena speciální hydroizolační vrstva. A byl použit i speciální systém odvětrání. Aby exteriérová strana, která je v zahradách po obou stranách, mohla být odvětrávána."

Hradecké schodiště Bono Publico se připravuje na letní otevření

A Bono Publico se bude umět bránit i proti útokům vandalů. Podle Davida Baďury hlavně za pomoci moderních technologií.
„Při projektu jsme spolupracovali s městskou policií v Hradci Králové. Do schodiště budou instalovány kamery a bude zde dokonce zaveden i rozhlas, který bude napojený na policii. To znamená, že policista městské policie může zareagovat i hlasem a upozornit občana, aby nedělal činnost, kterou zrovna provádí."

Město podobná opatření vítá. Kdyby ale přesto některý sprejer kameře unikl, varování rozhlasem nedbal a stihl utéct před příjezdem hlídky - která to má mimochodem ke schodišti pár desítek sekund - hodlá magistrát následky vandalských činů okamžitě odstraňovat.

Vedoucí odboru památkové péče Jan Falta je přesvědčen, že to pomůže.
„Nejlepší prevencí proti vandalismu je stavba ve výborném stavu. Dlouhodobě se ukazuje, že pokud některé objekty jsou napadány právě sprejery, tak nejlepší obranou je, aby ten obraz, který tam sprejer vytvoří přes noc, nedočkal rána."

Nové schody, omítka, osvětlení i ochrana před vandaly. To čeká hradecké schodiště Bono publico

Jan Falta, vedoucí odboru památkové péče hradeckého magistrátu, na schodišti Bono publico

Rekonstrukce historického schodiště Bona publica v Hradci Králové vstupuje do své další etapy. Loni na podzim stavbaři zdivo ošetřili odsolovacími omítkami a zabudovali do něj speciální technologii proti vzlínání vody z podloží. V druhé polovině července se schodiště v centru města znovu uzavře a oprava této kulturní památky bude letos pokračovat tak dlouho, jak počasí dovolí.

Tohle všechno začne fungovat od léta - jak potvrdil David Baďura, schodiště by mělo být návštěvníkům k dispozici zřejmě od prázdnin.
„Směřujeme dokončení stavby do oblasti prázdnin a léta. Schodiště bude celkově opraveno, budou vyměněny dubové nášlapné schody, to znamená, že to bude provedeno v masivním dubu. Na schodech bude udělána historická profilace, aby vypadaly tak, jako při svém vzniku. Schodiště bude opatřeno bílými vápennými omítkami. Jak z venkovní strany, tak z vnitřní strany. A na střeše schodiště bude vyměněna měděná krytina."

Momentálně byste toho z popisované budoucí krásy moc neviděli, na schodišti se intenzivně pracuje.

Omítky jsou otlučené, konstrukce schodiště je zakrytá textilií, ale zima byla podle Jana Falty pro stavbu příznivá. Zdivo stihlo dokonale vyschnout a je připraveno na všechny další zbývající práce.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související