Hradecká fakultní nemocnice začne v dohledné době znovu přijímat i pacienty na neakutní zákroky

24. duben 2020 09:07

Fakultní nemocnice v Hradci Králové bez problémů zvládá situaci související s koronavirem. Kapacita nemocnice by dokázala pojmout i větší počet nemocných. Těch je momentálně v hradecké nemocnici podle ředitele Vladimíra Paličky hospitalizováno dvanáct.

Čtěte také

„V současné době leží ve fakultní nemocnici na infekčním klinice sedm nemocných s koronavirem. Na klinice anesteziologie - resuscitace intenzivní medicíně máme dva pacienty, kteří jsou v těžším stavu, takže vyžadují umělou plicní ventilaci. A další tři máme v pozorování, protože jsou rovněž ve vážném stavu. Takže celkový počet je 12 osob nemocných ve fakultní nemocnici," vypočítává ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové Vladimír Palička počty nemocných.

Nemocnice začala s testováním 7. března a hned druhý den zachytila první dva nakažené. Případy pak přibývaly, většinou šlo ale o lehkou formu nemoci.

Prvního pacienta s koronavirem nemocnice hospitalizovala 22. března. V současnosti otestují v odběrovém stanu asi sto lidí, dalších zhruba 200 přichází z jiných pracovišť.

Jak snížit riziko nakažení koronavirem

Testovacích sad i ochranných pomůcek má hradecká fakultní nemocnice dostatek, říká Vladimír Palička.
„Ministerstvo a vláda nám v poslední době dodávají tolik, kolik potřebujeme. Takže v současné době nemáme žádnou nouzi. A dokonce už vybavujeme ochrannými prostředky i ty pacienty, které máme v nemocnici. Nejen tedy personálu, ale i pacientům poskytujeme ochranné prostředky."

Čtěte také

To, že nemocnice už nemá starosti s ochrannými pomůckami, také přispívá k tomu, že se blíží okamžik, kdy začne fungovat v běžném režimu a pomalu začíná objednávat pacienty i na neakutní operace a zákroky.

Pacienty kontaktují lékaři nebo sestry, případně si lidé mohou zavolat sami. Bez patřičné informace o objednání by ale lidé do nemocnice na neakutní zákroky chodit neměli.

„Ambulantní provoz je trošku složitější. My přeci jen nemůžeme dopustit, aby byly přeplněné čekárny, aby se tam nahromadila spousta lidí. Takže budeme pacienty zvát na konkrétní čas a budeme je prosit, aby dodržovali přesný časový rozpis. Abychom je mezi sebou neohrozili," vysvětluje ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Vladimír Palička.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související