Hradec Králové zrušil výběrové řízení na nový stadion. V úterý by se mělo jednat o dalším postupu

30. září 2019 09:20

Na magistrátu i v kancelářích fotbalového klubu v Hradci Králové zavládlo rozladění, které v nejbližších dnech musí ustoupit čilému jednání. Město musí znovu zrušit výběrové řízení na nový stadión, jediná nabídka byla na vyšší cenu, než jakou si město stanovilo jako maximální. Pomyslnou flintu do žita ale vedení magistrátu házet nechce.

Jak bude město postupovat dál by mohlo být jasné v nejbližších dnech. Možná už zítra, kdy o stadiónu budou jednat zastupitelé.

Čtěte také

„Proč to trvá 20 let nebo i víc, já skutečně nevím," neznal ani primátor Alexandr Hrabálek za ODS odpověď na otázku, kterou si už několik desetiletí pokládají nejen fotbaloví fandové.

Zpráva o zrušení tendru zastihla generálního manažera klubu Richarda Jukla na zahraniční dovolené. To, že z ní hradečtí fotbalisté radost nemají, potvrdil předseda představenstva Jan Michálek.
„Pro klub to znamená hlavně špatný výhled. Pro nás je problém shánět sponzory, naplňovat smlouvy, které máme uzavřeny. Protože kvalita toho stadionu je taková, že to prakticky omezuje naše možnosti."

Fotbalisté teď budou čekat - nic jiného jim vlastně ani nezbývá, investorem je totiž magistrát. Fotbalový klub věřil, že tentokrát už soutěž dopadne a na jaře se začne stavět.

Všesportovní stadion v Hradci Králové

Stávající areál v Malšovicích brali fotbalisté spíš už jen jako provizorium, říká mluvčí hradeckých fotbalistů michal Petrák.
„Přebývali jsme na něm stakovým vědomím, že je blízko nějaká naděje, že se něco stane. Teď víme, že to úplně blízko není. I když budeme čakat na to, jak se k tomu postaví zastupitelstvo. Bude zasedat představenstvo našeho klubu a potom přijmeme nějaké opatření, co budeme dělat dál."

Variant řešení, co bude dál, je několik

Jednou z variant řešení je možné navýšení rozpočtu, které - pokud by zastupitelstvo schválilo - by mohlo výběr dodavatele v nové soutěži významně zjednodušit. Otázkou ale zůstává, jestli vůbec někdo takový požadavek na zastupitele vznese.

„Za mne ty peníze tak, jak jsou v této chvíli v rozpočtu města alokovány, jsou dle mého názoru asi ty maximálně možné," říká například náměstek primátora Jiří Bláha z ODS.

Čtěte také

Podle primátora Alexandra Hrabálka za ODS ale pořád ještě není město bez šance, že stadión za stanovenou maximální cenu postaví. Jednou z variant dalšího postupu je vypsání nové soutěže se stejnou cenou, ale za jiných podmínek.
„Pořád věříme, že změníme-li podmínky, pokud to zastupitelstvo samozřejmě schválí, tak bychom zkusili soutěžit stejnou cenu. Protože se domníváme, že při změněných podmínkách by to mohlo být pro některého zhotovitele atraktivní."

Pro další osud lokality v Malšovicích by bylo asi nejhorší stávající projekt úplně opustit a začít s jiným. Pak by totiž otazník třeba visel i nad územním rozhodnutím nebo stavebním povolením. Pokud by i na něm muselo město začít pracovat od začátku, znamenalo by to zpoždění v řádu dalších let.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související