Hradec Králové schválil soutěže na inteligentní dopravní systém a lávku přes Labe u Aldisu

16. leden 2019 09:18

Královéhradecký magistrát vypíše v nejbližších týdnech výběrová řízení na investiční akce za více než 300 miliónů korun. Dodavatele bude vybírat pro zakázku na inteligentní dopravní systém a na lávku přes řeku Labe u Aldisu. 

Lokalita u královéhradeckého kongresového centra Aldis je o krok blíž své nové podobě

Lokalitu u královéhradeckého Aldisu čeká proměna

Lávka přes řeku Labe je jednou z podmínek pro to, aby v místě co nejdřív vyrostla nová administrativní budova banky. V ní najdou novou práci stovky lidí. Výstavba nového centra banky ČSOB v Hradci Králové se totiž o další administrativní krůček přiblížila a spolu s tím je blíž i proměna celé lokality. Lávku přes řeku by mělo město začít stavět už letos. 

V minulých letech měl hradecký magistrát potíže s tím, aby některé investice dotáhl do konce a utratil připravené peníze, teď zastupitelé schválili dvě velké akce.

Primátor Alexandr Hrabálek za ODS připomněl, že pro nové vedení města jsou investice jednou z priorit a je rád, že hlasování dopadlo relativně hladce: „Hladce v tom směru, že se nám snad daří prohlasovávat, nebo se nám to bude dařit. Jinak doufáme, že výběrová řízení a všechny další věci dopadnou dobře. Ale investice skutečně chceme ve městě rozjet, protože tady dlouho nebyly."

Lokalitu u královéhradeckého Aldisu čeká proměna

V tomhle případě půjde o projekty, na kterých pracovalo už minulé vedení radnice.

Bývalý primátor Zdeněk Fink z HDK je přesvědčen, že je tehdejší koalice předala dobře připravené: „Samozřejmě budu rád, když se postaví lávka. Bylo to vlastně podmíněno stavbou ČSOB, kterou jsme tady domluvili, stáhli jsme je sem původně z Pardubic a z Ostravy. Takže se nám podařila tato investice umístit v Hradci Králové. A lávka se jednoznačně připravovala a teď to propuklo. Ale tak je to vždy. Jedna parta připravuje, druhá staví a třetí vyčítá, že nic vlastního nepostavili. Protože ty projekty trvají dlouho. Tak to je, přišlo to prostě nyní, ale to je normální."

Hradec Králové plánuje inteligentní dopravní systém za stovky milionů. Co přinese řidičům?

Semafory a inteligentní dopravní systém

Hradec Králové už připravuje zadávací dokumentaci na inteligentní dopravní systém. Na jeho přípravě město pracuje už několik let, stát má stovky milionů korun. Má například umět zařídit plynulejší dopravu na křižovatkách. Zároveň bude dohlížet i na dodržování dopravních předpisů.

Výběrová řízení na oba projekty - jak lávku přes Labe u Aldisu, tak inteligentní dopravní systém, by mělo město vypsat během několika týdnů. Podle mluvčího města Petra Vinkláře je potřeba ještě dokončit administrativní přípravy.

Zatímco spuštění inteligentního dopravního systému se očekává nejdřív v roce 2022, lávka přes Labe je přeci jen blíž, říká Petr Vinklář: „Finance má město v rozpočtu schválené a rezervované, projekt má i veškerá povolení. Předpokladem je, že by v březnu mohlo zastupitelstvo již schvalovat stavební firmu, která bude novou lávku stavět. Pokud počasí dovolí, měly by práce trvat nejdéle do konce letošního roku. Samotné zprovoznění nebo kolaudace lávky, se předpokládá až na jaře příštího roku."

Studie nového fotbalového stadionu v Hradci Králové

Na jarní zasedání zastupitelstva pak chystá vedení města podle primátora Alexandra Hrabálka předložit zastupitelům další projekty: „Samozřejmě fotbalový stadion. Tam by mělo být vše připraveno na březnovém zasedání zastupitelstva města. Nevíme, jak dopadne Mileta, ale snad už je tak připravena, že by to rozhodnutí možná mohlo padnout. Pak bychom se samozřejmě do toho pustili."

Další zasedání zastupitelstva je v Hradci naplánováno na úterý 12. března.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související