Hradec Králové pomůže podnikatelům zasaženým nouzovým stavem. Rozdělí jim 10 miliónů korun

26. květen 2020

Hradečtí zastupitelé schválili pomoc města podnikatelům. Ti, kteří doplatili na nouzový stav a přišli kvůli opatřením proti koronaviru o část příjmů, dostanou od magistrátu města Hradce Králové podíl z deseti miliónů korun - maximálně však 25 tisíc korun. 

Kvituje to i opozice, která má ale přesto k celému programu s názvem „Antivirus" výhrady.

Čtěte také

Město vyčlenilo vedle zmíněných 10 miliónů korun dalších 150 miliónů do rezervy, ale pak se nějakou dobu nic nedělo, vadí opozičním Pirátům. Pavel Vrbický má být členem komise, která bude o jednotlivých žádostech rozhodovat.
„My to samozřejmě vítáme. Jediné, co je podle mne smutné, že tuším už 25. dubna byla ona komise jasná a my jsme se za ten měsíc ani jednou nesešli, protože ji rada města nesvolala. A první schůzku budeme mít tuším někdy v druhé polovině června. Takže je to hrozně pomalé."

S Pavlem Vrbickým souhlasí i bývalý primátor Zdeněk Fink z opozičního Hradeckého demokratického klubu a dodává - deset miliónů korun bude nejspíš málo. O pomoc totiž podle něj nebudou žádat jen provozovatelé restaurací.
„To jsou i další lidé. Například stomatologové nebo kadeřníci. Kolik je v Hradci Králové celkem kadeřnických křesel? Řekněme 400. A jsme s těmi 10 miliony vyřízení."

Pracovní porada (ilustrační foto)

Primátor Alexandr Hrabálek z ODS připomínky opozičních zastupitelů odmítl. Město peníze rozdělit chce, ale musí celou věc důkladně připravit a ne rozdávat bez rozmyslu.
„Opozice je opozice, má na to právo. A zároveň za to nenese žádnou zodpovědnost. Jestliže my chceme rozhodnout zodpovědně, tak také musíme počkat na nějaké výsledky a čísla. Museli jsme s tou desetimilionovou pomocí skutečně počkat, až skončí nouzový stav, až se zjistí, jak jsou kteří podnikatelé postiženi."

Čtěte také

Magistrát bere celou akci jako pomoc podnikatelům, nemá jít o jejich záchranu - na tu by město prostředky nemělo.

I tak se ale v případě potřeby najdou podle primátora Alexandra Hrabálka v rozpočtu peníze na to, aby se deset schválených miliónů korun přeci jen ještě rozmnožilo.
„Město je připraveno tu částku navýšit. Nikdo neví, kolik lidí se přihlásí. Nemusí to tedy být konečná částka."

Město začne s přijímáním žádostí okamžitě, vyplácet peníze by mohlo začít ve druhé polovině června.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.