Hradec chce vybírat za svoz odpadu o stokorunu víc. I tak bude město na likvidaci odpadků doplácet

14. listopad 2019 09:09

Hradec Králové navýší od nového roku sazbu za svoz odpadu, zdražení poplatku přijde po dvanácti letech. Novelu vyhlášky odsouhlasila Rada města, poslední slovo budou mít na svém prosincovém zasedání zastupitelé. Místo pětistovky zaplatí od ledna každý Hradečan stovek šest, děti do 14 let a senioři pak polovinu. 

Čtěte také

Podle náměstkyně primátora Moniky Štayrové z Hnutí ANO není vyhnutí. I při inkasovaných šesti stovkách na osobu bude magistrát na likvidaci odpadu doplácet, náklady jsou čím dál vyšší.
„Teď víme, že je to 850 korun na hlavu. To jsme si teď nechali zjistit. Samozřejmě jsou tam už všechny vlivy jako nárůst mezd, inflace, odstraňování odpadu, všechny tyto vlivy se postupně zvyšují."

Na slova své náměstkyně navázal i primátor Alexandr Hrabálek z ODS.
„Město na této záležitosti rozhodně nechce vydělávat. Chceme pouze snížit ztrátu. A navíc peníze, které vybereme navíc, bychom chtěli věnovat do úpravy těch prostor, kde jsou kontejnery. Prostě je chceme zkulturnit a opravit."

Barevné rozlišení kontejnerů na tříděný odpad / recyklace

Zatím není jasné, kolik peněz do zmíněných úprav kontejnerových stání půjde. Podle náměstka primátora Martina Hanouska ze Zelených zatím konkrétní představu město nemá.
„My jsme vedli jednání s hradeckými službami i odborem hlavního architekta a hledáme nějaký průnik. Aby to nebylo moc architektonické, aby to bylo funkční a co nejlevnější. Tak jsme si vytipovali nějaké pilotní lokality a vyzkoušíme si některá technická řešení pilotně a potom bychom je rozšířili na více lokalit."

Čtěte také

Magistrát se bude i dál snažit o to, aby své náklady na likvidaci odpadu snížil - k tomu by pomohlo třeba lepší třídění. Cestou například nedalekého Nového Bydžova, který nabízí lidem za množství vytříděného odpadu slevu na poplatku, ale podle Martina Hanouska i kvůli administrativní náročnosti nepůjde.
„Já si myslím, že to není vhodný systém pro větší město jako je Hradec Králové. Že tento náš systém, ač má řadu nevýhod, je dobrý na jednoho obyvatele. My musíme hledat jiné způsoby jak tlačit na lidi, aby více třídili odpad."

O tom, že zastupitelé v prosinci navýšení poplatků schválí, prakticky není pochyb - vedle koalice podpoří novelu vyhlášky třeba i někteří opoziční Piráti.

Hradecký demokratický klub bude o podpoře vyhlášky jednat na pondělní schůzce svých zastupitelů, podle bývalého primátora Zdeňka Finka je potřeba zvážit další finanční zatížení obyvatel.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související