Hrad Rabštejnek u Chrudimi se probouzí k novému životu. Má totiž nové nadšené pány

3. prosinec 2018
Česko – země neznámá

V Pardubickém kraji, asi sedm kilometrů od Chrudimi, se na okraji obce Rabštejn nachází romantická zřícenina hradu. Má poměrně pohnutý osud, ale blýská se jí na lepší časy. Středověký hrádek totiž před pár lety od Lesů České republiky koupili tři místní patrioti. Přátelé, kteří se snaží o to, aby tahle kulturní památka ještě pár století vydržela.

Hradů se jménem Rabštejn je v Česku několik. Zřícenina hrádku u Chrudimi je z nich nejmenší. A tak dostala jméno Rabštejnek. Dostanete se k ní pohodlně po lesní cestě, nachází se pouhých 300 metrů od hlavní silnice. Ještě před pár lety bylo okolí zříceniny značně zarostlé. Stav hradu se navíc zásadně zhoršil zejména po větrné smršti v roce 2008. 

V roce 2014 se k postupné záchraně historické památky odhodlali tři přátelé a zříceninu i její blízké okolí koupili. „Na Rabštejnek jsme si chodili hrát jako děti,“ vysvětluje jeden z majitelů Vít Novák. "Už moje maminka sem chodívala na výlety. Tehdy byla součástí hradu ještě vestavěná budova. Romantickou hradní zříceninu si totiž vyhlédl knížecí rod Auerspergů z nedalekých Slatiňan. Obytné místnosti uvnitř zpustlého hradu vytvořili po roce 1850. Areál pak využívali jako lovecký zámeček, stal se součástí jejich rozlehlé obory. Bohužel někdy v 60. letech minulého století si tady trampové udělali ohýnek a shořela střecha," upřesňuje spolumajitel hradu.

Navazují na historii

Středověký hrad měl půdorys ve tvaru oválu a několik pater. Dnes z něj zbyl asi deset metrů vysoký střep zdi. „Ten si lidé pletou s věží, ta ovšem stála opodál. Dodnes jsou její základy vidět,“ říká Vít Novák. Rabštejnek byl postaven okolo poloviny 14. století na skalním ostrohu. Dnes výhled zakrývají stromy, dřív z něj ale bylo vidět daleko. „Krásný pohled je směrem ke Kunětické hoře a při dobrém počasí vidíme i Bezděz,“ dodává Novák. 

Na Rabštejnku se v prvních staletích vystřídalo několik majitelů, například Mikoláš z Rabštejna nebo Jan z Orle. Ke konci 15. století hrad získal rod Šárovců a ti jej v roce 1540 prodali městu Chrudimi. To se ale o hrad moc nestaralo a Rabštejnek je k roku 1585 připomínán už jako trvale neobývaný.

Současní majitelé hradu chtějí kulturní památku hlavně zachovat pro další generace. „Zříceninu se snažíme konzervovat a gotické zdi chráníme další vrstvou kamenného zdiva, asi o mocnosti 30 centimetrů, samozřejmě pod kontrolou památkářů. V příštím roce budeme pracovat v prostorách někdejšího hradního paláce. Tam bychom chtěli vyspravit původní auerspergské špalety. Podařilo se nám také zajistit původní auerspergské ostění, takže to bychom rádi vsadili na původní místo. Mezi další výrazné prvky zříceniny hradu tak bude patřit pseudorománské okno, které tady bylo 200 let,“ dodává spolumajitel Rabštejnku Vít Novák.

autor: BRA
Spustit audio