Hráči mluví a skutek utek. Do baráže nejdeme jako favorit, bojí se fanoušci Pardubic

25. březen 2017

Zatímco některé hokejové týmy se přibližují k extraligovému mistrovskému poháru v play-off, pro jiné začne v úterý méně příjemná, o to ale důležitější cesta. Odstartuje hokejová baráž a z ní odejdou dva zklamaní. A reálně to hrozí Pardubicím, klubu, který nikdy nesestoupil a ještě před pár lety sbíral tituly a medaile.

Čísla mluví jasně. Pardubice odehrály letos už 58 zápasů a vyhrály jen 15 z nich. Ve skupině o udržení získaly jen pět bodů a inkasovaly hrozivých 29 branek, to je skoro pět gólů na utkání. Proto není divu, že obavy nad budoucností pardubického hokeje jsou.

„Určitě je čeho se obávat. Na druhou stranu věřím, že kluci se zmobilizují a nenechají tenhle slavný klub spadnout někam, kam nepatří,“ stále ještě nechce ztrácet optimismus bývalý pardubický hráč a současný hokejový komentátor David Pospíšil.

Ale bývalý šéf pardubického fanklubu Karel Klodner tak optimistický není. „Pamatuju i baráž před dvaceti lety a myslím, že tak hrozné to nebylo ani tehdy. Ani se nedá hovořit o nějakých výhodách. Myslím, že do baráže ani nejdeme jako favorit.“

Pardubice se poměří v baráži s Karlovými Vary, Budějovicemi a Jihlavou. Západočeši ve skupině o udržení vyhráli pět ze šesti zápasů, Motor chce zpátky do extraligy už od prvního letošního zápasu WSM ligy a ani jihlavští nemají o motivaci nouzi.

Výhody extraligových týmů se tak podle Davida Pospíšila v baráži stírají. „Pro ty prvoligové týmy hraje euforie, že hrají o postup. V extralize je zas strach o padáka, takže bych řekl, že nižší liga má navrch.“

Navíc pardubičtí letos prohrávají jako na běžícím pásu. A to do nejdůležitější fáze sezony nikomu na náladě nepřidá. „Špatné je, že si hráč zvykne, že prohráváte. To je zabiják výkonnosti,“ myslí si David Pospíšil.

Bouřlivá atmosféra zůstává

Jen tak přepnout a začít vyhrávat nejde a pardubičtí by toho museli od úterý změnit hodně. Obavy mají i někteří pardubičtí fanoušci, kteří pamatují výrazně lepší časy. Vždyť ještě před pěti lety Východočeši vyhráli extraligu.

„Myslím, že hráči hrozně moc mluví a skutek utek. Zdá se mi, že když se dívám na hru, nevidím žádné nadšení. U těch starých jo, to jsou páni hokejisti. Ale ti mladí si z toho dělají srandu,“ přemýšlí paní Vlaďka, která podporuje pardubický hokej už čtyři desítky let.

Přece jen se ale v Pardubicích i přes chmurné vyhlídky dá najít něco pozitivního. A to jsou právě fanoušci. Na prvním zápase v úterý bude hodně plno. „Věřím, že diváci mančaft poženou. Že v sobě mladí kluci najdou srdíčko, o kterém pořád mluví a já ho tam nevidím. Že si uvědomí, že mají kariéru před sebou,“ říká bývalý předseda pardubického fanklubu Karel Klodner.

Hodně napoví už první týden, kdy se hrají tři zápasy. Po nich se uvidí, jestli se nad pardubickým hokejem trochu rozjasní, nebo mračna ještě víc potemní.

autor: gut
Spustit audio