Hraběnka Mathilda Nostitzová pomáhá přes 20 let nevidomým: V Čechách vždy byla velkorysost

V roce 1948 musela s celou rodinou odcestovat ze země, tehdy jí bylo 12 let. Vrátila se v roce 1990, začala chodit mezi lidi a znovu se učit česky. „Byla jsem štíhlá, hezká a chodila na pivo a guláš,“ vzpomíná hraběnka Mathilda Nostitzová, patronka nadačního fondu Mathilda, který se věnuje výcviku slepeckých psů a práci pro nevidomé.

Psi se stali součástí její domácnosti už během pobytu v Anglii, později se provdala za italského diplomata a cestovala s ním po světě – v Moskvě měla malého knírače, v Norsku se seznámila s jedním z nejlepších cvičitelů pro nevidomé, a později si pořídila černého labradora.

Myšlenka Nadačního fondu Mathilda vznikla po setkání s houslistou Josefem Sukem a violoncellistkou Michaelou Fukačovou, kteří organizovali koncert pro nevidomé. „Začali jsme dělat koncerty ve Španělském sále, vždy koncertovali jeden nebo dva čeští nevidomí hudebníci a jeden ze zahraničí,“ vzpomíná.

Nadace pořádá každoročně charitativní koncert pro nevidomé, tentokrát se Koncert pro Mathildu bude konat 5. dubna ve Stavovském, tedy dříve Nosticově divadle. S paní hraběnkou do studia zavítal i ředitel Nadačního fondu Mathilda Luboš Krabka, oba dva se znají a spolupracují více než 25 let. „Vodící psy dáváme lidem nad 18 let, těm, o kterých víme, že jsou schopní se o psa postarat,“ přibližuje práci nadace.

Čtěte také

Paní hraběnka se narodila na zámku v Plané, bohužel dva měsíce před začátkem restituce stát zámek prodal. „Je to úplně zničené. Nechápu, proč lidé v této zemi se raději podívají na nějakou ruinu, než aby to dali zpátky jedinému člověku, který by s tím něco dělal,“ podotýká.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio