Hrabě Czernin - republikán a monarchista z Malé Strany

Mezi krajany, které československý komunistický puč v únoru 1948 zastihl v Británii, byli hrabě Josef Czernin a římskokatolický kněz Jan Lang. Oba se usadili v Londýně a po únoru se už do vlasti nevrátili. Pražský rodák hrabě Czernin byl obětavým pomocníkem pátera Langa v péči o českou komunitu až do jeho smrti před dvěma lety. A pomáhá dál.

V metru cestou do londýnského sídla Czerninů nedaleko Hyde Parku bylo veselo. Pan hrabě mě přijal spolu se svou milou paní, dcerou lorda Howarda de Walden. Mají spolu šest dnes už odrostlých dětí a 17 vnoučat. Jejich luxusní byt je vyzdoben portréty předků obou rodů.

V obývacím pokoji, kde jsme hovořili, visí velký obraz malostranského chrámu sv. Mikuláše. Nedaleko od něj se hostitel narodil. Při čaji, který přinesla paní hraběnka, padla první otázka: Kdy hrabě Czernin přijel do Británie?

"Do Británie jsem přijel 1. května 1947. Po nasazení v Německu jsem se vrátil do Prahy, zrovna se otevíraly české univerzity. Šel jsem na práva. První státnice jsem udělal co nejdřív, pak mi zbylo šest měsíců, kdy nebyla celkem žádná práce, tak jsem vyjel do Anglie."

Jaké byly začátky v Anglii, co jste dělal? "Začátky byly těžké, protože moje první práce byla v továrně, která se jmenovala Victoria Machinetool, což nebylo moc zajímavé, ale byl to začátek. Tehdy jsem neměl žádné peníze a musel jsem něco vydělávat, byl jsem dělníkem."

Nezajímavá práce naštěstí netrvala dlouho. Díky svým schopnostem a znalosti několika jazyků se pan Czernin postupně vypracoval. Působil v několika firmách a je velmi aktivní dodnes. Ve svých čtyřiaosmdesáti letech. Připadá mi tak trochu jako mnohem mladší bratr princezny Diany, hrabě Charles Spencer, který, jak mi řekl, také každý den vytrvale pracuje.

Ale pan Czernin poznamenal, že dnes už možná věci nedělá tak rychle jako za mlada. Mezi jeho nemalými zásluhami o krajanskou obec je jeho práce v představenstvu londýnského Velehradu, náboženského a kulturního střediska pro krajany, které založil začátkem 60. let minulého století mimořádně oblíbený člen Tovaryšstva Ježíšova otec Jan Lang.

"S otcem Langem jsem tady byl 50 let. Byl jsem s ním na začátku Velehradu. Ale situace byla taková, že on dělal práci a já byl jenom to jméno na papíře. Náhodou jsem ten nejstarší, tak možná lidé očekávají, že jim řeknu, co se má dál dělat. Ale nemohu říct, že by to beze mě nešlo. To, co otec Lang postavil, je tak důležité, že to musí pokračovat."

Můžete říct, jaké výhody máte z toho, že jste hrabě? "Ze začátku to byla skutečně nevýhoda. Představte si, že pracuji v nějaké továrně a člověk se tomu bude vyhýbat, aby lidé věděli, že tam nějaký hraběcí titul existuje. Teď je to více neutrální a možná mnozí lidé teď nevědí, že to mám."

Jste monarchista, nebo spíše republikán? "Narodil jsem se v republice. Ale teď žiji v monarchii. Takže snad vidím výhody obou systémů."

Tento republikán a monarchista v jedné osobě jezdí do vlasti rád. Kde je jeho srdce, cítí se jako Brit, nebo jako Čech? "Když přijedu do Londýna, tak si řeknu, tady už jsem dlouho žil. Na druhé straně, když jsem se po pětačtyřiceti letech poprvé vrátil do Prahy... Myslím si, že člověk je dosti teritoriální zvíře. Když jsem se dostal do Prahy, řekl jsem, že to tady cítím, že už jsem tu někdy byl, tak to skutečně něco znamenalo."

autor: mkc
Spustit audio