Hotely i apartmány na Jadranu hlásí plný stav

17. srpen 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatský tisk se vrací k havárii trajektu ve Splitu, při které bylo zraněno 18 cestujících. Hotely i soukromé apartmány na Jadranu hlásí plný stav. Ve městě Sinj skončil velký úklid ulic po úterním mariánském svátku Velika Gospa. Turisty u moře v pátek čeká převážně slunečno a horko, teploty vystoupí až na 33 stupňů.

Místní tisk podrobně rozebírá havárii trajektu ve splitském přístavu, při které přišlo ke zranění 18 lidí. Trajektu se nepodařilo řádně přistát, protože mu selhaly oba motory. Narazil špičkou do přístavního mola. Náraz byl tak mohutný, že na sebe narazila všechna auta v garáži a skoro všichni lidé popadali. V baru vypadaly zásuvky a vysypalo se všechno sklo.

Kapitán Karpo Šabašov chtěl situaci zachránit kormidlem, to se mu ale nepodařilo. Úřad kapitána přístavu sdělil, že bylo velké štěstí v neštěstí, že většina lidí ještě byla na palubě, a ne v prostoru garáží. Naposled se něco podobného stalo před šesti lety. V roce 1984 také velmi podobně havaroval trajekt Partizanka v přístavu Supetar na ostrově Brač. Tam také tehdy došlo k četným zraněním a velké materiální škodě.

V diskuzním foru na webu novin Večernji List mnozí poukazují také na to, co to vlastně znamená pro kapitána lodi, i když za to nemohl. Tento kapitán je velmi zkušený pomorac, na moři je už 30 let a někteří diskutující poukazovali na to, že pro takového člověka je velikou potupou, když jeho loď nabourá do přístavního mola.

Tento týden je na pobřeží Jadranu na dovolené zhruba milión turistů. Hotely i soukromé apartmány hlásí plný stav. Ve Splitsko-dalmátském kraji je momentálně 130 tisíc turistů, v Zadarském kraji 80 tisíc, v Šibenicko-kninské oblasti 60 tisíc a v Dubrovnicko-neretvanské 50 tisíc návštěvníků. V prvních 7 mesících přijelo sem na dovolenou 788 tisíc domacích turistů.

V úterý se sjelo do chorvatského města Sinj v rámci církevního mariánského svátku Velika Gospa přes 200 tisíc poutníků. Po skončení oslav zůstalo po návštěvnících v ulicích města spoustu odpadků. Sinjská radnice na úklid ulic musela použít několik speciálních vozů včetně kamionů a autocisteren. Ve středu v 17 hodin byla městská úklidová akce úspěšně ukončena.

Ceny a kurzy:

Ceny pohonných hmot jsou v Chorvatsku o něco vyšší než doma. V síti INA zaplatíte za litr Euro Supru 95 rovných 8 kuna. Euronafta stojí 7,60 kuna. U ostatních čerpacích stanic jsou pohonné hmoty dražší, benzín až o 40 lipa.

Pokud potřebujete vyměnit peníze, Splitská banka vám za 100 českých korun dá 25,25 kuna a za 100 slovenských korun 18,91 kuna. Za jedno euro je 7,20. Směnárny mohou mít kurzy velmi odlišné od bank.

Doprava:

Na většině silnic se jezdí bez kolon či větších zdržení. Zesílený je provoz na dálnici A1 ze Splitu směrem do Záhřebu. Čekání před tunely žádná hlášena nemáme. Dejte pozor v uzlu Lučko u Záhřebu, kde jsou kvůli opravám uzavřeny některé jízdní pruhy. Zcela zvařená je Jadranská magistrála ve Stožanci, u hotelu Lav. Odstraňje se tam štěrk z vozovky. Objížďka je přes Žrnovnici nebo Dubac. Naplavená suť je na mnoha dalších místech Jadranské magistrály a horských silnic.

Hraniční přechody:

V Macelji, Plovaniji a Pasjaku je zesílený provoz v obou směrech. Delší čekání hlášeno nemáme. Trajekty: Čeká se v přístavech Valbiska a Merag, jinak trajekty plují podle řádu a nečeká se na ně.

Počasí:

V pátek 18. srpna bude převážně slunečno a horko. Oblačnost je možná na středním a severním Jadranu, místy možnost přeháněk. Vát bude jugo až jihozápadní vítr. Nejnižší ranní teploty 19 až 24, nejvyšší denní 28 až 33 stupňů.

Pro jachtaře: Povane jugo až jugzapadnjak o síle 5-15 uzlů. Na moři bude proměnlivá oblačnost. Moře bude na 1-2, otevřený Jadran na 3-4. Viditelnost 10-20 km.

Výhled: Převážně slunečno s malou oblačností čekejte i přes víkend. Teploty přes 30 stupňů. Začátkem příštího týdne by mraky měly zmizet úplně. Tentokrát je předpověď stejná i pro sever Jadranu.

autoři: Saskia Mišová , Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu