Horymír, Bruncvík i husiti. Autorka Dějin udatného českého národa teď přibližuje historii dětem

21. srpen 2014

Dějiny se dají dělat i pro nejmenší. Příkladem toho je výtvarnice, ilustrátorka a spisovatelka Lucie Seifertová, která vytváří zábavná, ale i naučná leporela. Kromě dějin i ta o historii českých hradů a zámků.

Už brzo bude konec prázdnin a to znamená hodně akcí i pro Lucii Seifertovou. Jako maminka dvou synů nakupuje především aktovky, penály a další školní potřeby. „Jinak jsme celé prázdniny trávili cestováním po naší vlasti,“ říká autorka úspěšných leporel.

A právě cestování je jedna z příležitostí, kde autorka hledá inspiraci. „Procestovali jsme východní Čechy a také české středohoří. Tam najdete na každém kousku něco nového,“ říká.

Čtěte také

Pří cestování po hradech, zámcích a zříceninách se člověk obvykle musí potkat s průvodcem. Seifertová ovšem patří mezi lidi, kteří si radši historii vymyslí sami. „Dřív mě to zajímalo, ale pak jsem zjistila, že průvodci jsou obvykle nudní a řeknou vám pouze, kdy se co založilo,“ říká.

„Na druhou stranu v Potštejně jsme měli štěstí na milou paní, která vyprávěla krásné příběhy,“ popsala Seifertová svou letošní zkušenost.

Čtěte také

Poslední dílo, na kterém Seifertová pracuje, jsou Dějiny pro nejmenší. Zatím má pět dílů. Jeden je o Horymírovi, pak o Bruncvíkovi, o králi Karlovi, o Cyrilovi a Metodějovi a poslední o husitech. „Doufám, že v této řadě budeme pokračovat. Máme na to pozitivní ohlasy, líbí se to i mým dětem,“ přiznává.

„Například část o Horymírovi mi dala hodně zabrat, protože můj manžel si přál vidět Horymírův skok z jeho vlastního pohledu,“ říká autorka. Nakonec se dílo podařilo a sama Seifertová je s ním velmi spokojena.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchivu.

autor: jra
Spustit audio