Hory na západě Čech nabízí stále dobré podmínky pro lyžaře

9. březen 2018

Oteplení v posledních dnech nemělo zatím na hory na západočeské hory žádný výraznější vliv. V Plzeňském kraji je na Šumavě pořád dost sněhu. Také na horách v Karlovarském kraji jsou výborné podmínky pro lyžování.

V Plzeňském kraji jsou i na začátku března přes aktuální oteplení stále dobré podmínky pro lyžaře. V hlavním šumavském lyžařském centru kraje, Železné Rudě, jsou v provozu všechny větší areály. Podle tamního informačního centra se stále lyžuje na Špičáku, Nad Nádražím, na Belvederu i na Samotách. V provozu je i Weissova louka, Alpalouka, Samoty nebo Debrník. Jezdí také lanovka i vlek na Pancíř. Na svazích leží kolem půl metru sněhu, na Špičáku ještě více. Lyžuje se i pak i v Kašperských Horách.

Stále velmi dobré podmínky pro lyžování nabízejí také areály v Karlovarském kraji. Oteplení se jich zatím nedotklo. Na sjezdovkách hlásí provozovatelé přes půl metru sněhu. Lyžuje se v areálu Neklid i Novako na Božím Daru. V největším areálu Klínovec jsou v provozu všechny sjezdovky upravené pro alpské i klasické lyžování. Stále dobré podmínky jsou i na Bublavě. Na sjezdovkách leží kolem padesáti centimetrů sněhu, v týdnu navíc připadlo zhruba sedm centimetrů nového.

Stále sjízdné jsou také tratě pro milovníky běžeckého lyžování. V okolí Klínovce je upraveno na čtyřicet kilometrů běžeckých tratí včetně magistrály na Horní Halži. Běžecké stopy se udržují i v západní části Šumavy. V terénu je kolem sedmdesáti až osmdesáti centimetrů sněhu, na hřebenech výrazně víc. Projeté stopy jsou pak například v okolí Železné Rudy, Modravy, Srní nebo Horské Kvildy

autoři: mkl , sch
Spustit audio