Horský terén a těžké překážky. Bedřichovský Bastard přilákal na 150 lidí

16. září 2018

Téměř deset kilometrů trati a na ní přírodní i umělé překážky. To je běžecký závod zvaný Bedřichovský Bastard, který se v sobotu běžel v Jizerských horách. 

Extrémního závodu se zúčastnilo na 150 lidí, kteří se vydali na trať v několika vlnách. V té vůbec první doběhl nejrychleji semdatřicetiletý Daniel Řičica ze Smržovky.

Extrémní závod Bedřichovský Bastard prověřil síly 150 účastníků

„Mám sport jako součást života, takže tohle to je takový zpestření toho mýho životního stylu. Udržuju se v kondici během celýho roku, takže na takovejhle závod můžu jít kdykoliv. Ale je pravda, že datum jsem znal, takže jsem se na to trochu víc připravoval, než je mým zvykem. Ta příprava mi dala nějaký tři tejdny takovýho ostřejšího tréninku,“ vysvětlill Daniel Řičica, který se věnuje kalisthenice neboli cvičení s vahou vlastního těla. Hrál také fotbal a boxoval.

„Nejtěžší na fyzičku byl určitě výšlap na tu sjezdovku s kládou za krkem, a co se týče nějaký šikovnosti a síly, nemůžu říct. To jsou všechno cviky, který dělám během celýho roku, takže mi na tom nepřišlo těžkýho prakticky nic,“ popsal muž, který jako první proběhl cílem závodu.

Extrémní závod Bedřichovský Bastard prověřil síly 150 účastníků

A jak vidí obtížnost trasy její autor a organizátor závodu Rudolf Pinkas?

„Tak asi nejnáročnější je překážka na vodě. Uprostřed vody je postavenej  obrovskej ponton, po kterým oni musí vyšplhat nahoru, přeručkovat a skočit do vody zpátky. Ta voda už není moc teplá, je studenější, s mokrejma rukama jo, prostě je to už trošku náročnější. Jednodušší překážka třeba je vyběhnout na kopec na Webrovku,“ sdělil Pinkas, který všechny překážky na trati vymyslel.

Závod úspěšně zvládali nejen muži, ale také ženy. Třeba sedmnáctiletá oštěpařka z Liberce Dominika Roztočilová.

„Bylo to neskutečný, úžasný. Říkala jsem si, že jdu do toho hlavně s tím hlavně to doběhnout. Jsem šťastná, že jsem to vůbec dokončila,“ pochvalovala si v cíli mladá atletka.

Extrémní závod Bedřichovský Bastard prověřil síly 150 účastníků

O dva roky mladší byl další z účastníků - jinak běžec na lyžích Petr Flössel. I on si závod užil a přiznal, co bylo pro něj nejnáročnější.

„Asi ty bariéry a to ručkování v tý studený vodě, bylo to těžký. Byl to první závod téhle zkušenosti. Je to opravdu sáhnout si na dno, co člověk vydrží. Zkusit si, kde jsou jeho hranice, a o týmový práci, pomoci zdolat ty překážky, protože sám by to člověk asi těžko zvládl v naší velikosti a věku. Zajímavá zkušenost,“ řekl patnáctiletý sportovec, který se na závod připravoval nejen během běžných lyžařských tréninků, ale i domácím posilováním.

Extrémní závod Bedřichovský Bastard prověřil síly 150 účastníků

Vyznavači toho správného adrenalinu se na podobnou akci mohou těšit zase v zimě. Poběží se v prosinci.

autoři: Pavel Petr , mib
Spustit audio