Horské vesnice mezi Splitem a Makarskou mají dálnici, ale jsou bez vody

6. červenec 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

Dálnice A1, která spojuje chorvatské hlavní město s Dalmácií a brzy povede až do Dubrovníku, je jednou z nejmodernějších v Evropě. Jenže obyvatelé hor mezi Dugopolje a Šestanovacem, což jsou sjezdy na Split a Makarskou, tak nadšení nejsou. Region je jeden z nejsušších v zemi. Přitom nemá kvalitní vodovodní síť.

Vesnice a města v oblasti proto žádají stát o pomoc. Příslušné ministerstvo by mohlo uvolnit 26 milionů kun. To je necelá polovina potřebných peněz.

Řidiči na rozšíření jadranské magistrály mezi Splitem a Omišem nedočkavě čekají. Silnice si sice ulevila, protože část dopravy stáhl nedávno otevřený úsek dálnice do Šestanovace.

Ve vesnici Podstrana se ale některým místním obyvatelům plány na rozšíření magistrály blíž k jejich domům nelíbí. Petici podepsalo už 52 Podstraňanů. Žádají změnu územního plánu obce, protože se bojí, že přijdou o domy. Starosta to ale vylučuje a tvrdí, že domy lidem zůstanou.

Jak se vyhnout placeným slovinským dálnicím

Jedno z nejvíc aktuálních témat pro české turisty na dovolené u Jadranu je, jak projet Slovinskem bez dálniční známky. Na vaše žádosti tedy opakujme dvě doporučené trasy:

Ve směru z Chorvatska můžete jet po silnici souběžné s placenou dálnicí, je to silnice číslo 437. Mariborem projedete jako dřív, ale na kruhovém objezdu za městem odbočíte dřív na Pesnicu. Silnice 437 vás zavede až k přechodu Šentilj.

Druhou možností je úplně se vyhnout Mariboru. To znamená, že ještě před ním ze silnice číslo 9 odbočíte na městečko Ptuj. Z něj pojedete dál po silnici 229 na Lenart. Z něj se napojíte na silnici 433 a dojedete do Murecku. Z něj se pak po silnici 438 dostanete na hraniční přechod Šentilj. Tato trasa má asi 50 kilometrů a je tedy asi o 19 kilometrů delší než cesta po dálnici.

Ceny benzínu a nafty

Ceny v národní síti čerpacích stanic INA jsou z těch nižších. Natural 95 stojí 9 kun a 65 lip a euronafta 9 kun a 84 lip. Podle přepočtu aktuálního kurzu ČSOB vychází, že natural 95 vyjde na 34 korun a 40 haléřů a euronafta na 33 korun za litr. To je stejně, jako jsou průměrné ceny v Česku.

Kurzy měn

Koruna posiluje, takže nám to dovolenou zlevňuje. Pokud budete v Chorvatsku měnit peníze, tak pro váš přehled: Raiffeisen banka vám za 100 českých korun dá dokonce už 30 kun a 30 lip a za jedno euro dá 7 kun a 20 lip.

Počasí 7. 7.

Pondělí bude dalším slunečným a horkým dnem u Jadranu. Chorvatští meteorologové upřesnili předpověď a o dva stupně navýšili odpolední teploty. Takže zítra bude převážně slunečno, horko a parno. Na severu pobřeží v oblasti Gorského kotaru se může místy zapršet nebo přijít bouřky, hlavně k ránu a v noci na úterý. Foukat bude foukat mírný vítr od jihu a jihozápadu.

Noční teploty klesnou na 22 a 26 stupňů, nejvyšší denní vystoupí na severním pobží na 30 stupňů. V Dalmácii to bude až 34 stupňů.

Teplota moře

Nejteplejší voda, 27 stupňů, je u Komiže, u Lastova, Rabu a Splitu. O stupínek chladnější je moře u Hvaru a Puly. U Bolu, Krku a Maleho Lošinje naměřili dnes 25 stupňů. U Šibeniku měřili teplotu ráno v 8 hodin a moře mělo 25 stupňů.

autor: blč
Spustit audio

Více z pořadu