Horolezec Radek Jaroš zdolal aljašskou Denali a kráčí dál za Korunou světa

1. červen 2016

Český horolezec Radek Jaroš dobyl vrchol Denali, nejvyšší horu Severní Ameriky. Štěstí z obrovského úspěchu se ovšem u Jaroše poněkud mísí se smutkem. V neděli mu totiž na stejné hoře zahynul kamarád – horolezec Pavel Michut.

Hora Denali nepatří mezi osmitisícovky, i přesto je výstup na ni velmi náročný. Je to kvůli její poloze na Aljašce. Je tam velmi chladno a oproti jiným částem světa je tam i méně kyslíku.

„Teď jsme strašně dobitý, protože to převýšení je dvatisíce metrů nahoru. Teď jsme se vrátili do pátýho vejškovýho tábora, kde nám půjčili stan kluci z český expedice,“ vylíčil Jaroš v rozhovoru nedlouho po zdolání vrcholu.

Český horolezec tedy krátce po získání Koruny Himaláje jde i pro Korunu světa. Radost se u něj však poněkud mísila se smutkem. V neděli totiž v jiné horolezecké skupině zahynul na Denali Jarošův kolega Pavel Michut, pro jehož ostatky právě dnes přiletěl vrtulník.

„Bylo to takový hodně drsný pro mě. Já jsem dvakrát dneska brečel – jednou, když jsme lezli ze čtvrtýho vejškovýho tábora a právě jsem viděl vrtulník, jak odvážel Pavlovo tělo, a my jsme postupovali zatím nahoru. A podruhý těsně pod vrcholem, kdy nám vlastně bylo jasný, že na vrcholu budeme stát,“ uvedl Jaroš.

autor: Radiožurnál
Spustit audio