Horníci z OKD dostanou červnové výplaty včas. Boj o přežití pokračuje

11. červenec 2016

Horníci z černouhelné společnosti OKD se o červnové výplaty bát nemusí. Dostanou je v plné výši a včas. Oznámilo to vedení firmy. OKD ale stále chybí peníze. Šéf financí Andrej Babiš z hnutí ANO připustil, že by mohl pomoci stát. Situaci budou znovu řešit ministři spolu se zaměstnavateli a odboráři - včetně krajských.

Červencové mzdy pro horníky už tak jisté nejsou. Obavy o výplaty vyjádřil už před časem předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík.

„V případě, že by nebyly, je to katastrofa pro celý region. Katastrofa pro celé hornictví. A je velice nebezpečný stav, který nikdy v takové velikosti nebyl a ohrožuje to přímo majetek a zdraví horníků,“ poznamenal Pytlík.

Společnost OKD oznámila, že potřebuje až miliardový úvěr, aby mohla dál těžit uhlí. „OKD bude v případě reorganizace profinancování svých provozů ještě do konce roku 2016 potřebovat externí úvěr v rozmezí 700 milionů až 1 miliardy korun. V opačném případě existuje vysoké riziko, že budeme muset provoz firmy zastavit, přičemž náklady násobně převýší potřebu financování reorganizace,“ řekl mluvčí firmy Ivo Čelechovský.

Vedení OKD chce, aby se úpadek firmy vyřešil takzvanou reorganizací. Jedním z prvních kroků by bylo zavřít Důl Paskov. O datu se ještě diskutuje, ale vedení už začalo s administrativou, která je pro zavření dolu nutná.

Stát by mohl OKD pomoci

Kromě reorganizace - v takovém případě firma dál funguje - může insolvenční řízení skončit konkurzem. To se majetek dlužníka rozprodá a výtěžek si rozdělí věřitelé. Reorganizaci a pozvolný útlum dolů požaduje také krajská tripartita. Její lídři budou u jednání pracovní skupiny tripartity pro Moravskoslezský kraj.

Zásoby na dolech OKD

Ministr financí z hnutí ANO Andrej Babiš připustil, že by stát mohl OKD pomoci, kdyby na reorganizaci došlo. Bude ale chtít garantovat vrácení peněz. „Byla by to půjčka, která by musela být zajištěna, musela být vratná. A samozřejmě se čeká hlavně na insolvenčního správce, který by měl na schůzi věřitelů 10. srpna na základě debaty s nimi rozhodnout o dalším osudu společnosti,“ řekl nedávno Babiš.

Také podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka z ČSSD by stát mohl OKD půjčit. I on ale říká, že by stát měl být při případném poskytování úvěru velmi opatrný.

„Objevily se takové nápady, že tam stát přihodí nějaké peníze. Ne, stát tam přihodí peníze, ale pokud bude někdo dostávat peníze zpátky, tak to bude stát. To je samozřejmě podle konkurzního zákona možné,“ zdůraznil Mládek.

V pondělním vysílání Českého rozhlasu se ministr financí Babiš vyjadřoval ještě obezřetněji. „Ministerstvo financí je od počátku skeptické k půjčování peněz. Já jsem to připustil, za určitých podmínek. Určitě jsem ale nemluvil o miliardě jako pan Mládek, ale mluvil jsem o nějaké částce. Hlavně ten management musí mít konstantní přístup k tomu, kolik peněž potřebuje. Není možné každý měsíc měnit výhled společnosti,“ dodal Babiš.

12 tisíc lidí

Teď v OKD i s dodavatelskými firmami pracuje asi 12 tisíc lidí. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD před časem řekla, že je ve hře budoucnost celého regionu.

„Snažíme se u OKD dostat co nejkonkrétnější informaci o počtu propuštěných lidí a o tom, kteří to přesně budou. Potenciálně jsou ve hře tisíce pracovních míst, protože nejde jen o ty přímo propuštěné horníky, ale jde i o místa v nejrůznějších firmách, které jsou na to navázány,“ dodala ministryně.

OKD dál těží. Firma na sebe podala insolvenční návrh sama. Uvedla v něm, že dluží stovkám věřitelů dohromady víc než 17 miliard korun. Závazky nedokáže splácet. Do potíží se společnost dostala kvůli klesajícím cenám uhlí a moc vysokému zadlužení.

Počty zaměstnanců OKD
autor: lej
Spustit audio