Horké a suché léto znamená mimo jiné i vyšší koncentrace znečištění v odpadních vodách

15. srpen 2018 09:33

Současné sucho se sice podepisuje na řadě věcí nebo oborů lidské činnosti, čištění odpadních vod k nim ale nepatří. Navštívili jsme proto čistírnu odpadních vod v Hradci Králové.

Letošní rok je jedním z nejsušších za posledních deset let i pokud jde o takzvané „nátoky" do čistírny, tedy o množství vody, kterou čistírna zpracuje. Pokud si ale myslíte, že čím je špína ve vodě koncentrovanější, tím složitější je ji vyčistit, tak vás teď přesvědčíme o opaku.

V Machově mají novou kanalizaci. A díky tomu také zahlcenou čistírnu odpadních vod

Čistička odpadních vod (ilustrační foto)

Městys Machov na Broumovsku řeší nečekaný problém. Na přelomu roku tam zprovoznili kanalizaci, kterou budovali rok a půl. Jenže se ukázalo, že zvýšený nápor splašků nezvládá místní čistírna odpadních vod. Patří přitom obci a ta na její modernizaci zatím nemá peníze.

S mikrofonem jsme se byli podívat v čistírně, která má na starosti odpadní vodu z Hradce Králové a některých okolních obcí a měst.

„Najdu několik měsíců za těch deset let, kdy natékalo ještě méně vody než dnes, ale takových měsíců je opravdu minimum," říká technický ředitel Královéhradecké provozní Václav Hošek.

A vysvětluje, že na množství natékající vody má vliv vedle srážkové i takzvaná balastní voda. Tedy průsak do kanalizace ze spodních vod. Jenže i hladina spodní vody je teď nízká.

Čistírna odpadních vod, Třebíč

„Koncentrace, logicky, stoupají nahoru. Protože znečištění vyprodukují lidé zhruba stále stejné. Jde jen o to, jak se to ve vodě naředí. Naředí se to srážkovými vodami a balastními vodami. Pokud srážky ani balasty nejsou, tak logicky je ta voda koncentrovanější," vysvětluje Václav Hošek.

A současně dodává, že vyšší koncentrace nečistot nejen že čističce nevadí, ale bakteriím v uvozovkách dokonce i víc chutná.

Vodu k životu nezbytně potřebujeme

Jdeme se podívat na samotný proces čištění odpadních vod. A co je překvapivé, není tu vůbec nic cítit.

„Veřejnost má pocit, že čistírna odpadních vod zapáchá a smrdí. Ale jsou pak ve finále překvapeni," usmívá se Václav Hošek.

Na začátku procesu čištění jsou čtyři splašková čerpadla. Každé zvládne přes 300 litrů vody za sekundu. Plus pět dalších dešťových čerpadel o kapacitě 800 litrů za sekundu.

Pitná voda a minerálka (ilustrační foto)

„Proč tady máme těch čerpadel tolik, když jsem říkal že nám na ČOV natéká kolem 400 litrů za sekundu? Když prší velice silně, potom nám sem natéká klidně i pětinásobek i vícenásobek běžného nátoku," říká Václav Hošek.

Čerpadla měří tři metry a každé stojí kolem tří milionů korun. Servisní zásahy vyjdou i na statisíce korun. Většina procesu čištění je ale biologická. Po odstranění hrubých nečistot v česlech a menších mechanických částích na takzvaných dosazovacích nádržích, přichází potom na řadu samotné biologické čištění vody.

Causa čistírny odpadních vod ve Dvoře Králové nad Labem

Rekonstrukce čistírny odpadních vod v Novém Bydžově

Vysoká pokuta hrozí majiteli čistírny ve Dvoře Králové nad Labem, který dnes její provoz zastavil. Udělal to kvůli nevyjasněným podmínkám placení za čištění odpadních vod ze strany města.

V takzvaných aktivačních nádržích už vypadá šedá, a přeci jen mírně zapáchající voda, jinak. Upozorňuje Václav Hošek: „Má jinou barvu a hlavně jsou v ní hnědé vločky. To jsou shluky mikroorganismů, které nám čistí odpadní vodu. Jakoukoliv organickou látku, teď mě ale nesmíte brát úplně za slovo, zoxidují nebo rozloží na oxid uhličitý a vodu. A zároveň jsou schopny do svých těl dostat fosfor, tedy i fosforu se tímto způsobem zbavujeme."

Potom, co bakterie odvedou svoji práci, je možné vrátit vodu zpátky do přírody.

„Ano, voda přetéká přes přelivní hrany do řeky. Protože nám svítí shora sluníčko, tak není vidět, že je ta voda čistá. Ale kdo se nebojí, tak tam může klidně dát ruku a vidí, že je voda krásně průhledná. Samozřejmě, není pitná. Je to pouze vyčištěná odpadní voda," doplňuje Václav Hošek.

Úpravna vody na Orlici v Hradci Králové

Tato voda už tedy nijak neškodí rybám ani jiným živým organismům, uzavírá rozhovor technický ředitel Královéhradecké provozní Václav Hošek.

To všechno trvá v čistírně zhruba 24 hodin. A ani současné vedro a sucho se tedy nijak nepodepisuje na tom, že by se třeba do Labe mohla dostat voda méně čistá, než obvykle.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související