Hořel les nedaleko národního parku Biokovo

11. červenec 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

V horách u Makarské riviéry hasiči likvidovali dva požáry lesa. Velkou kulturní akcí na jihu Dalmácie jsou každoročně Dubrovnické letní hry. Moře na ostrově Korčula vyplavilo balíček s 2,5 kilogramu drog.

V horách u Makarské riviéry hasiči likvidovali dva požáry lesa. První vypukl v půl sedmé ráno u nedaleko městečka Tučepi. Druhý les se vzňal krátce poté u Podgore u vchodu do národního parku Biokovo. Hasiči během dopoledne dostali požáry pod kontrolu.

Dubrovník žije činohrou a tancem

Velkou kulturní akcí na jihu Dalmácie jsou každoročně Dubrovnické letní hry. Letošní 59. ročník Dubrovník věnoval chorvatskému spisovatel Marinu Držićovi. Uplynulo totiž přesně 500 let od jeho narození.

Dubrovník během července a srpna nabídne spoustu činoherních, hudebních a tanečních představení. Zvláštní kouzlo jim dává to, že se odehrávají v autentickém prostředí města, které mnozí vyhlašuji za jedno z nejlepších a nejkrásnějších na světě.

Jadran vyplavil 2,5 kilogramu heroinu

Portýr jednoho z hotelů na ostrově Korčula našel 2,5 kilogramu heroinu a předal je policii. Dvaašedesátiletý Chorvat našel balíček kolem osmé hodiny ráno na pláži. Takový nález na Korčule není první. Policisté se domnívají, že balíček mohlo vyplavit moře, kam ho odhodili ze strachu pašeráci z lodě.

Kurzy měn

V Zagrebačce bance dostanete za 100 českých korun 29 kun a 70 lip. Jedno euro tam mění za 7 kun a 17 lip.

Ceny benzínu

V národní síti INA, která patří k levnějším, dnes litr naturalu 95 koupíte za devět kun a 65 lip. Euronafta stojí devět kun a 93 lip. Pro ty, kteří jezdí na plyn, stojí v Chorvatsku litr tři kuny a 35 lip.

Počasí na sobotu 12. 7.

U Jadranu nás zítra podle předpovědi čeká slunečno, na severním Jadranu může být až polojasno. Dalmácii slibují meteorologové sluníčko celý den. Vítr bude foukat slabý od jihovýchodu.

Noční teploty na severu Jadranu 21 stupňů, v Dalmácii až 28 stupňů. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 30 až 33 stupňů. Moře bude zítra klidné nebo až mírně zvlněné.

Teplota moře se pohybuje od 25 do 27 stupňů. Nejchladnější je u Puly a u Krku. Naopak nejteplejší je u Rabu.

autor: blč
Spustit audio

Více z pořadu