Horáček už má 50 tisíc podpisů od lidí pro prezidentskou kandidaturu, předstihl Zemana i Drahoše

11. červen 2017

Boj o podpisy pod prezidentskou kandidaturu je v plném proudu. Zájemci o Hrad musí sehnat podpisy nejméně 50 tisíc občanů, případně mít podporu deseti senátorů či dvaceti poslanců. Textař Michal Horáček hlásí, že mu petiční archy podepsalo už 60 tisíc lidí. Akademik Jiří Drahoš jich má 25 tisíc a prezident Miloš Zeman nejméně 20 tisíc.

Textař Michal Horáček chce pokořit rekord Miloše Zemana, který pro prezidentské volby v roce 2013 nasbíral 105 tisíc podpisů. „V současné době máme nejméně 60 tisíc, takových těch tvrdě spočítaných. Já jsem takový soutěživý typ, ale myslím si, že to má velkou cenu, lidé se emocionálně angažují a je to důležitý, rádi bychom ten rekord docílili," řekl Radiožurnálu.

Před pár dny vyrazili do ulic studenti, kteří nabízejí k podpisu petiční archy se jménem současné hlavy státy. Prezident Miloš Zeman ale řekl, že žádná čísla vyhlašovat nechce.

„Z naší strany je celá věc pouze na začátku. Pouze vás mohu ujistit, že až bude dosažena ona hranice 50 tisíc, že to nebudeme utajovat, to za prvé, a za druhé, že budeme pokračovat v tom sběru i po dosažení 50 tisíc, stejně tak, jako jsme to dělali před čtyřmi lety," vysvětluje Zeman.

Zemanovi se sběrem podpisů pomáhá spřízněná Strana práv občanů. Její předseda a senátor Jan Veleba odhaduje, že od poloviny května už nasbírala 20 tisíc podpisů.

Podrobnosti čtěte na zpravodajském portálu Českého rozhlasu iROZHLAS.cz.

autor: efa
Spustit audio