Home office v Česku: Práce z domova se zaměstnancům může prodražit

18. září 2020

Namísto každodenní jízdy do práce jim teď cesta do kanceláře zabere jen několik kroků. Řeč je o pracovnících, které jejich zaměstnavatelé nechávají už půl roku doma. A není jich zrovna málo – alespoň část svých lidí nechává pracovat z domova každá devátá firma.  Jaké přináší home office zaměstnancům nevýhody?

Čtěte také

Před půl rokem nastoupila dvaatřicetiletá Kateřina z Prahy na nové místo jako projektová manažerka. Na pracovní stůl v kanceláři si ale věci vyskládat nestihla, zaměstnavatel ji ihned poslal pracovat na home office. S novými kolegy se tak Kateřina nikdy nesetkala, a přestože s nimi denně věci řeší na poradách, nemá tušení, jak vlastně vypadají.

Podobně jako Kateřinin zaměstnavatel se rozhodlo své pracovníky i chod společnosti chránit 11 % firem v Česku, které zavedly trvalý home office. Vyplývá to z průzkumu společnosti Manpower Group.

Jak přežít home office?

  • Co nejvíce komunikujte – s nadřízeným i s kolegy. Při vzdálené práci mimo tým můžete ztrácet motivaci i výkonnost. Také může častěji docházet ke komunikačnímu šumu, pokud jde o jasné vymezení pracovních úkolů. Proto hojně využívejte veškeré dostupné prostředky a zůstávejte s ostatními v kontaktu.
  • Chovejte se jako byste byli v práci - oblékněte se a dodržujte obvyklou rutinu. Vyhraďte si v bytě jasně vymezený prostor pro práci, který budou respektovat i ostatní členové domácnosti.
  • Pracovní úkoly si rozplánujte a nezapomínejte na přestávky a oběd. Užitečné je sestavit si seznam toho, co je potřeba zvládnout, a rozdělit si práci do bloků, které budete prokládat chvilkami odpočinku.
  • Odstřihněte se od okolí, nevěnujte zbytečně energii sociálním sítím ani povinnostem v domácnosti. 
  • Nezapomínejte na pohyb ani na větrání. Dobře okysličený mozek a osvěžený krevní oběh umí s unavenou myslí udělat zázraky.

Příspěvek na elektřinu, vodu a teplo

Jednou z firem, která kvůli koronavirové pandemii omezila počet osob pracujících v kanceláři, je i operátor Vodafone. „Zaměstnance žádáme, aby v maximální možné míře pracovali z domova. Připravili jsme pro ně slevy na židle a další nábytek,“ popisuje mluvčí Ondřej Luštinec.

Čtěte také

Práce z domu se totiž může prodražit. Odbory proto v uplynulých měsících začaly s firmami vyjednávat o tom, aby svým pracovníkům na home office posílali taky paušální částku jako příspěvek na spotřebovanou elektřinu, vodu nebo teplo.

 „Jsou zaměstnavatelé, kteří to vzali opravdu velmi seriózně s tím, že určitá paušální náhrada opravdu vznikla,“ potvrzuje předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Na druhou stranu ale zaměstnanci zase ušetří třeba na dopravě do práce. Podle aktuálního průzkumu agentury Ipsos pro společnost Amazon utratí Češi za dopravu do práce průměrně přes 1100 korun měsíčně.

Jak pandemie covid-19 proměnila preference zaměstnanců?
Spustit audio

Související

Více z pořadu