Holice jsou baštou chovatelů králíků. Chystají výstavu evropského významu

7. únor 2019

Tradici šlechtění králíků a zkvalitňování plemen králíků drží už mnoho let chovatelé z Holic. Nedávno se konala velká výstava v Dánsku, mnoho Čechů se stalo Mistry Evropy. Šlechtění je skutečná věda. Přímo v Holicích je celorepublikové vedení chovatelů masných plemen králíků.

Předseda chovatelů Ladislav Kašpar z Holic má momentálně kolem sto dvaceti králíků. A rodí se mláďata. Bohužel jim nevyhovuje počasí, které letos panuje. „Vadí jim extrémy. Tři dny mrazy a pak se oteplí. Stane se, že matka mláďata neukryje, protože si myslí, že teplo už zůstane. A králíčci umrznou. Králice v pohodě odchová mláďata ve velkém mrazu, ale nejhorší je, když se počasí střídá jako letos,“ říká Ladislav Kašpar, který se pyšní chovem novozélandských bílých králíků. Dalším plemenem, na které se zaměřil v posledních letech, je český černopesíkatý králík.

„Toto plemeno vyšlechtil náš holický přítel Provazník, který mě všechno o chovu a šlechtění naučil. Jsem čtyřnásobný mistr republiky. A jsem rád, že mu mohu do nebe poslat vzkaz, že tohle plemeno držím. Když se černopesíkatému foukne do srsti, překvapí vás bílá podsada, je to výjimečné,“ vysvětluje chovatel.

Siamský modrý králík

Pavel Syrůček chová Siamského modrého od roku 1997. Je Mistrem střední Evropy. „Tohle plemeno vyšlechtila skupina Čechů – Řídký, Krejčová a Veselý. Barevný ráz tohoto králíka je úplně stejný jako u siamské kočky. Ale pokoušíme se stále o nové barevné rázy, takže to vypadá, že mám v králíkárně tři různé druhy králíků,“ vysvětluje Pavel Syrůček.

Příští týden vypukne v Holicích Mistrovství klubu masných plemen králíků s mezinárodní účastí. Koná se v sobotu 16. února, od osmi do patnácti hodin, v chovatelském areálu.

Všichni příznivci chovatelství králíků jsou zváni na tuto událost. Bude tam sedmdesát šlechtitelů z Čech, Německa, Rakouska a dalších zemí. Vystaveno bude 500 kusů králíků masných plemen. Holičtí mají samozřejmě svá želízka v ohni.

Spustit audio

Související