Holič z Terezína i americká rodina. Režisérka Jitka Němcová vypráví dokumentu Nechte zpívat Mišíka

14. květen 2017

Tři čtvrtě roku ve střižně. I to musela absolvovat režisérka Jitka Němcová při práci na dokumentu Nechte zpívat Mišíka. Film vypráví o životě a práci známého muzikanta, podařilo se ale také objevit Mišíkovu americkou rodinu, jejíž členové přišli na premiéru. „Žádné překvapení do filmu, na to nehraju. Tohle bylo jako dárek navíc,“ přibližuje Jitka Němcová.

O tom, že dokument se podařil, svědčí slova hudebního kritika Jiřího Černého. Ten film označil za nejlepší dokument o bigbeatové hudbě, který v poslední době viděl.

„Muziku jsme dělali s Mišíkem, pomáhal mi Jirka Veselý z kapely, který dodělával i scénickou hudbu. Nesmím zapomenout na střihače Borise Machytku, bývalého rockera, který se do toho také pustil,“ říká režisérka.

Ve filmu rozdělila písničky na emoční a na ty, které vznikaly s dobou. Například pro písničku Stříhali dohola malého chlapečka, kterou zakomponovala do dokumentu, si nechala udělat casting. V něm vybrala pro píseň malého chlapce a holiče z Terezína.

Věděla ale zároveň, že do dokumentu nějak potřebuje dostat Ameriku. „Vše, co bylo americké, bylo za komunismu cool,“ popisuje, jakou cestou vznikl ve filmu příběh otce Vladimíra Mišíka. Na premiéru dokumentu také přijeli muzikantovi dva bratři. „Myslím, že život toho Vládi se nějak naplnil,“ dodává.

V úvodu dokumentu se objevují staré záběry Ameriky a New Yorku, které našla v archivu Krátkého filmu – klasická filmová optika je podle ní oproti digitální technice mnohem zajímavější.

Režisérka nyní plánuje natočit dva dokumenty pro syklus GEN – jeden s Ivanou Trumpovou, druhý s Yvettou Simonovou. Pracuje ale také na dalším filmu, tentokrát to bude hraný snímek o zpěvačce Zuzaně Michnové s pracovním názvem Bloody Mary.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pst , prh
Spustit audio