Hokejová Sparta bojuje na dvou frontách. Vedle extraligy ji zajímá také finišující Liga mistrů

14. leden 2017

Není to pro hokejisty Sparty zrovna jednoduchý úkol - prokousávat se extraligovou tabulkou nahoru a k tomu se ještě zaobírat myšlenkami na úspěch v Lize mistrů. I na této klubové soutěži totiž pražskému týmu hodně záleží.

„Určitě netěší to, že v tomto sportu nefunguje nadnárodní klubová soutěž v Evropě. Především silné evropské kluby mají zájem a intenzivně se zajímají o to, jak znovu založit soutěž, která bude fungovat delší dobu,“ nechal se onehdy slyšet generální sekretář hokejového svazu Martin Urban.

Zájem špičkových evropských klubů o znovuzrození životaschopné klubové soutěže potvrdil také asistent trenéra Sparty Zdeněk Moták. „Střetávání se s dobrými, nebo výbornými soupeři z TOP lig, které tady v Evropě jsou, vás zase posune ve výkonu dále. To bude přínosem pro celý náš hokej a myslím, že i pro evropský.“

Čtěte také

Však také právě Sparta patřila k těm nejpilnějším iniciátorům nového projektu. O to víc může sparťany těšit, že v probíhajícím ročníku Ligy mistrů postoupili mezi čtveřici nejlepších týmů. Navíc v úterý dokázali v prvním semifinálovém utkání ve švédském Vaxjö udolat domácí celek 2:1. Útočník Tomáš Netík, který před pěti lety oblékal soupeřův dres, si před tímto zápasem zkusil zavěštit.

„Mají výborné fanoušky, a za poslední léta udělali kvalitní tým, který je na špičce švédské ligy. Očekávám bouřlivou atmosféru a hrozně těžký zápas.“

Což o to, urputná a náročná hokejová bitva to nakonec opravdu byla, ale s tou bouřlivou atmosférou to jaksi nevyšlo. Diváků bylo totiž pouze 1347 a za tak ubohou návštěvu by se styděl kterýkoliv extraligový tým. „Udivujeme mě, že ve švédsku lidé na hokej nechodí, protože je to kvalitní hokej, jsou tam kvalitní hráči,“ kroutil hlavou sparťanský útočník Lukáš Pech. A nebyl sám.

Čtěte také

„Je to malinko smutné, že si lidé nenajdou čas na Ligu mistrů. Nevím, čím to je, jestli to nemá takovou reklamu, nebo čím. Protože zápasy jsou kvalitní, má to rychlost, nasazení, všechno. Trošku nás to mrzí, že lidé nechodí,“ poznamenal obránce Michal Barinka.

Zatímco v některých končinách si už Liga mistrů našla divácké zázemí, švédské fanoušky jakoby příliš nezajímala. A přitom právě švédské kluby svého času mocně usilovaly o to, aby tato soutěž měla pevné místo v hokejovém kalendáři. Doufejme, že při úterní semifinálové odvetě v pražské O2 areně bude pohled na tribuny daleko příjemnější.

autoři: apr , nis
Spustit audio