Hokejová reprezentace do dvaceti let zdolala na úvod šampionátu Rusko

27. prosinec 2019 05:20

Čeští hokejisté do 20 let vstoupili do mistrovství světa v Ostravě a v Třinci velice zdárně. V prvním utkání šampionátu porazili silné Rusko 4:3. Výhra ale byla vykoupena ztrátou klíčového útočníka.

O překvapivou výhru nad obhájci bronzových medailí z předešlého šampionátu se gólově zasloužili Šimon Kubíček, Jan Myšák, Matěj Blümel a Jan Jeník. Už po pár vteřinách hry se zranila největší hvězda českého týmu Jakub Lauko.

Výborný výkon podal brankář Lukáš Dostál. Druhým soupeřem týmu trenéra Václava Varadi budou v sobotu odpoledne reprezentanti Německa.

Smolný začátek

Zápas nezačal pro český tým dobře. Hned v prvním střídání se po srážce se Sokolovem zranil Lauko a domácí reprezentace přišla o jednoho z hlavních lídrů.

„Jakub utrpěl zranění v dolní části těla, zřejmě se jedná o koleno, postranní vazy. Po magneticke rezonanci uvidíme, v jakém to je rozsahu. Podle prvotních prognóz je možné, že pro Jakuba mistrovství už skončilo,“ řekl trenér Václav Varaďa novinářům.

Gólově se ale Čechům úvod vydařil. Ve 3. minutě otevřel skóre bleskově využitou přesilovou hrou Kubíček, který se prosadil střelou od modré čáry. O pět minut později to bylo 2:0 poté, co Myšák přesně zakončil rychlý protiútok.

Sborná však byla v útočném pásmu mnohem nebezpečnější a převahu potvrdila i brankami. Dostál domácí tým dlouho držel, v 11. minutě jej ale překonal krátce po skončení přesilové hry Zamula a další vyloučení Kučeříka pomohlo Rusku k vyrovnání.

Rusové byli výrazně střelecky aktivnější, do vedení se ale opět dostali Češi. Nepříliš jistého Askarova, který by měl být příští rok nejvýše draftovaným brankářem do NHL, překonal Blümel. Vedení domácím vydrželo jen 45 sekund, o vyrovnání se po rychlém protiútoku postaral Zamula.

Úroveň hry následně lehce poklesla. Posunout Česko opět do vedení mohl Pekař, brejk ale nezakončil ideálně. V 38. minutě byli ale vyloučeni Voronkov s Rtiščevem a Jeník dvojnásobnou přesilovku brzy využil. Vzápětí hráli domácí hokejisté další přesilovku pět na tři, pátý gól ale přidat nedokázali.

Ústřední postavou třetí třetiny byl Dostál. Rusko si vytvořilo tlak a český brankář svůj tým držel ve hře o vítězství. Velkou šanci přidat uklidňující pátý gól měli domácí hráči v dlouhé dvojnásobné přesilovce, nakonec je to ale mrzet nemuselo.

„Rusové se snažili hodně střílet. V první třetině hráli v přesilovkách hodně kros pasy, pak se to snažili zjednodušit, ale my jsme na to byli připraveni. Kluci zblokovali strašně moc střel. To, že jsme Rusy nepustili do vedení, hrálo svou roli,“ řekl Dostál. „Dalším klíčem k úspěchu bylo proměňování šanci,“ dodal.

„Chtěl bych poděkovat týmu za předvedený výkon. Určitě nám pomohly první dvě branky, které jsme dali. I když ruský tým dokázal srovnat a vytvořit si spoustu šancí, hlavně díky přesilovým hrám, které hrál skvěle. Ale i tak si myslím, že jsme si došli zaslouženě pro vítězství, i když se nerodilo lehce. Je to pro nás skvělý start,“ radoval se Varaďa po zápase.

autor: David Procházka | zdroj: ČTK
Spustit audio