Hokejová legenda a dědeček slavné vnučky Jan Klapáč dnes slaví osmdesáté narozeniny

27. únor 2021

Bývalý vynikající hokejový útočník Jan Klapáč dnes slaví osmdesáté narozeniny. Mimo jiné dodnes drží rekord v počtu branek v dresu jihlavské Dukly, dal jich 354.

V roce 1968 byl Jan Klapáč u toho, když Československo získalo na olympijských hrách v Grenoblu stříbro, a může se pochlubit také kompletní sadou medailí ze světových šampionátů.

„Mám jednu zlatou, tři stříbrný a tři bronzový z mistrovství světa. Myslím, že to je dobrá bilance na tu dobu, kdy jsme to hrávali. Byla tam nadvláda sovětských hokejistů,“ ohlíží se za hokejovými úspěchy Jan Klapáč.

Mistři světa - Jan Klapáč a Josef Horešovský

Právě titul, který Československo vybojovalo po dlouhých 23 letech, navíc v Praze, patřil pro Jana Klapáče a jeho spoluhráče k velkým zážitkům. „Veřejnost byla úžasná.“

15 let v Dukle

15 let své hokejové kariéry prožil Jan Klapáč v Jihlavě. S Duklou slavil sedm titulů mistra republiky a tak se není co divit, že čas od času se svým bývalými spoluhráči o jihlavském hokeji promluví.

„S Jirkou Holíkem, Honzou Suchým o tom hokejovým dění v Jihlavě. Teď, jak slyším, že se má přestavovat stadion, to je docela dobrá zpráva.“

Slavná vnučka

V posledních letech Jan Klapáč sleduje ještě jiné zimní sporty. Velkou radost mu totiž dělají výkony vnučky Ester Ledecké. „Je to především zásluha její samotný, tím přístupem, který ona prokazuje, tou tréninkovou morálkou. Samozřejmě i rodičů, kteří se tomu věnují.“

A možná, že kdyby Jan Klapáč trochu víc zapůsobil, tak by dvojnásobná olympijská vítězka nejezdila na lyžích a na snowboardu. „Když tam trénovala ve Hvězdě Praha, tak ji kluci říkali: pojď si s námi zahrát. A ona jim nepůjčila puk,“ vypráví o Ester Ledecké Jan Klapáč.

Hokejistům, sportovcům i posluchačům pak posílá jeden vzkaz: „Hlavně ať se jim daří, ať jsou zdraví,“ říká člen síně slávy českého hokeje Jan Klapáč.

autoři: Jan Kodet , mik
Spustit audio

Související